IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Протестите срещу новите трудови закони повишават рисковете в Унгария

Промените няма да се отразят съществено върху търговския оборот, но може да затруднят взаимоотношенията между компании от България и Унгария

13:03 | 03.01.19 г. 1
<p>
	Протест в Будапеща срещу поправките в трудовото законодателство от 1 януари 2019 г.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест в Будапеща срещу поправките в трудовото законодателство от 1 януари 2019 г. Снимка: Ройтерс

Протестите срещу новото трудово законодателство повишават рисковете в Унгария, коментират анализаторите на Кофас.

Промените в трудовото законодателство в Унгария продължават да отприщват протести в страната. Одобрените през декември от парламента изменения целят да увеличат броя на извънредните часове, които работодателите могат да изискват от работниците. Нарастването е сериозно – от 250 на 400 часа. Разбира се, протестите са подхранвани и от общото ниво на недоволство към управлението в страната въпреки сериозните нива на одобрение към управляващата партия. 

Експертите на Кофас предвиждат, че това ще повиши нивото на рискове в страната. Оценката към момента е А3 (задоволителна) и едва ли има перспектива към момента да бъде преразгледана. Ако бъдат приети, измененията вероятно няма да се отразят съществено върху търговския оборот, но биха могли да затруднят взаимоотношенията между компании от България и Унгария, посочват от Кофас.

Причината за приемането на тези промени обаче е сериозна – недостигът на работна ръка остава съществен проблем за бизнеса. Демографските показатели не са особено оптимистични – работоспособното население намалява от 6,4 милиона души през 2008 г. до 6,1 милиона през 2017 година, независимо от постепенното повишаване на пенсионната възраст през последните години. Предвижданията са, че работещите ще продължат да намаляват и през следващите години – в абсолютна стойност. В същото време, отвореността на Унгария към имигранти е относително ниска, въпреки че това би могло да допринесе за възстановяване на баланса на пазара на труда, отчитат анализаторете.

Припомняме, че протестите в Унгария продължават заради поредицата от непопулярни закони, прокарани от премиера Виктор Орбан, и най-вече заради новите промени в трудовото законодателство, определени от протестиращите като "робовладелски".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Поради увеличаващите се щети от работата на Унгарската централна банка, правителството на Унгария е с нарастваща опасност за провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още