IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Необходим е по-справедлив растеж на световната икономика

Правителствата трябва да се съсредоточат върху изменението на климата, борбата с тероризма и икономическия растеж, смята Георгиева

19:52 | 20.12.18 г. 2
Кристалина Георгиева: Необходим е по-справедлив растеж на световната икономика

Това, което всички виждаме след редица международни форуми, е че постигането на консенсус е по-трудно. Но въпреки тези трудности в Аржентина групата на 20-те успя да стигне до общо комюнике и в него има 3 много важни неща. Едно от тях е споразумението за реформа на Световната търговска организация. Това е необходимо, за да може светът да върви напред. Това каза Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Светът се променя, не могат институциите да остават същите. По две теми - да се разшири споразумението към сферата на услугите и по това да се защитава по-добре интелектуалната собственост - има единство. Второ - имаше обявяване на споразумението между Мексико, САЩ и Канада. Изключително ясен сигнал, че търговски спорове могат да намерят решение. И трето - в коридорите се стигна до готовност между САЩ и Китай до март месец да намерят решение на своите търговски спорове", съобщи Георгиева положителните новини от значимите международни форуми.

Тя коментира атмосферата в залата по време на форума в Аржентина като на един нормален, леко скучен формат, на среща на лидерите на Г20. "Светът се е затъжил за така срещи, в които между лидерите има повече общо, отколкото различия. Това, че приключи срещата добре не означава, че всички проблеми са решени", коментира Георгиева.

На форума в Катовице също има общо решение, припомни Георгиева, което се отнася до правилата за изпълнение на Парижкото споразумение за климата. Не беше никак лесно те да бъдат приети, но в крайна сметка светът успя да се обедини, което е толкова важно за тези проблеми, които не могат да бъдат решавани от нито една страна отделно.

Три големи теми посочи тя, които фокусират вниманието на международните организации и правителствата - това е изменението на климата, което вече се усеща с голяма и понякога разрушителна сила, сигурността и ясна платформа за справяне с рисковете на тероризма - както физическия, така и по електронен път и трето- че трябва да има растеж на световната икономика, който да е по-справедлив.

От него да могат да се ползват по-равностойно хората на тази планета.

"От тези три неща зависи дали ние ще продължим да съществуваме като цивилизация. Ако ние не се справим днес с проблемите с климата и не се адаптираме към тези изменения заедно, това означава, че до края на този век децата ни ще живеят на една много гореща, необитаема планета. От това, което имаме днес, до онова - с 3-4 градуса по-високи температури - не можем да си го позволим".

По темата за бедността Георгиева посочи важността за обединението на хората по проблема, тъй като днешния свят всеки може да види как живеят другите по планетата и всеки човек има желание да живее по-добре. "Ако ние продължим да задълбочаваме разликата между богати и бедни, няма как да имаме сигурност и стабилност и няма как светът да бъде хубаво място за живеене".

В последните 25 години 1,100 млрд. души са излезли от положението да живеят лошо, съобщи гостът и посочи няколко примера на напредък в справянето с бедността в някои райони и успешшното решаване на социални проблеми.

"Страхът има големи очи - това ще се разберат ли САЩ и Китай, това плаши инвеститорите. Засега аз виждам една икономическа цикличност  и виждам една динамика, която идва от новата икономика. Две трети от богатството на света сме ние", са думите на Георгиева по повод бъдещето на икономическото развитие и зависимостта на пазарите от консенсуса между страните и лидерите им.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Световната банка подкрепя наличието на съответните местни прояви на световна държавна грешка за липса на защита срещу щети при работата на централната банка и страданията се увеличават.Вариантите са:1. При запазване на местната проява на държавната грешка е с нарастване на страданията.2. При прекратяване на местната проява на държавната грешка е преустановен същественият причинител за нарастване на страданията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Ех Криси , КрисиСПОМЕНАВАНЕТО НА ТВОЕТО ИМЕ ВИНАГИ ПРЕДИЗВИКВА АСОЦИАЦИИ С ЕДИН ФИЛМ НА ГЕНКА ШЕКЕРОВА Хаити... Все още в очакване !Дочакаха ли хаитяни ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОМОЩИ които вие мадам Георгиева трябваше да им доставите или все още чакат това да се случи?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още