IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Закупуването на емисионни квоти от БЕХ създава дисбаланс на енергийната борса

Положението на БНЕБ отслабва енергетиката, което ще доведе и до отслабване на икономиката на България, смята председателят на БФИЕК Константин Стаменов

18:39 | 20.12.18 г. 2
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Помощта, която оказва "Български енергиен холдинг" ЕАД на ТЕЦ "Марица Изток 2" чрез закупуването на квоти за емисии въглероден диоксид, създава дисбаланс на енергийния пазар в България, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание по повод моментното състояние на свободния пазар на електроенергия и неговия ефект върху цените. 

По думите на Иванов КЕВР има съществен принос за съществуването и функционирането на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Според него средната цена за сегмент "ден напред" от началото на годината до 20 декември е 77,67 лв като 65% от електроенергията на борсата идва от държавните енергийни дружества.

Иванов подчерта, че цените при БНЕБ в сравнение с тези в Гърция, Румъния, Унгария и Турция са били по-ниски през повечето време за настоящата година.

Председателят на КЕВР отбеляза, че Комисията е започнала обстоен анализ на състоянието на българския енергиен пазар, който все още не е завършен, за да бъде дадена каквато и да било оценка.

Иванов заяви категорично, че от началото на следващата година цената на електроенергията няма да поскъпне.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова отбеляза, че БЕХ няма пряка връзка със състоянието на свободния пазар на електроенергия.

"БНЕБ беше част от БЕХ, но тъй като Министерството на енергетиката беше задължено да спази изискванията на Европейската комисия (ЕК) то отдели борсата от рамките на дружеството и сега тя се управлява от Българска фондова борса", заяви Петкова.

По нейните думи Национална електрическа компания ЕАД има ангажимент към КЕВР да доставя мощност на българския регулиран пазар за електроенергия.

ТЕЦ Марица-изток 2 и АЕЦ Козлодуй доставят електроенергия на енергийната борса само за сегмента "ден напред" като се предвижда въпросното количество да нарасне, подчерта още енергийният министър.

През тази година атомната електроцентрала е участвала в 127 търга, като 48 от тях са останали без интерес. В същото време ТЕЦ Марица Изток 2 и НЕК са провели съответно по 65 и 24 търга, отбеляза още Петкова.

Тя подчерта, че въпросните държавни енергийни дружества спазват ангажимента си към българския енергиен пазар.

По време на заседанието се изказаха и представители на участници в БНЕБ, които определиха като основни виновници за високите цени на електроенергията на борсата именно държавните енергийни компании, които упражняват своеобразен монопол.

Тяхното мнение е, че България изостава съществено в развитието на своята енергийна политика като се изнася евтин ток, с което се подпомагат конкурентите.

Според председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов през 2018 г. са били изнесени 7 млрд. киловатчаса електроенергия, за която не са платени вредни емисии, като се очаква през 2019 г. цената за квотите да се повиши още.

Стаменов заяви, че положението на БНЕБ отслабва енергетиката, което ще доведе до отслабване на икономиката на страната.

По неговите думи търговците на електроенергия на борсата злоупотребяват спрямо цените и спрямо купувачите.

Според зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев една от причините за състоянието на БНЕБ е свързано с нежеланието на КЕВР да преговаря с представители на индустрията за обособяване на пикови договори и определи положението на сегмента „ден напред“ като „изключително тънко“.

По неговите думи металургичните предприятия, които са големи консуматори на електроенергия, плащат по-високи цени за мощности от битовите потребители.

Той подчерта, че базовата цена при двустранните догови на независимата борса се е повишила с 26%, докато тази при сегмент „ден напред“ е отчела ръст от 53% през годината.

Относно КЕВР Радев посочи австрийския енергиен регулатор, който е изработил софтуерен механизъм за прогнозиране на цената на електроенергията за ден напред.

Според сам-председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Таско Ерменков заради силните продажби на електроенергия от водноелектрически централи през лятото в момента голяма част от язовирите са със значително понижение на водното ниво, което изважда от пазара на електроенергия около 600 мегавата мощност. Именно поради тази причина цената се е повишила, тъй като колкото по-малко количество електроенергия се предлага на свободния пазар, толкова по-скъпо е то.

Той посочи като съществен виновник КЕВР, определяйки регулатора като „длъжник“.

От своя страна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов отбеляза, че на енергийната борса съществува монопол на търговците, който довежда до същественото повишаване на цените.

Депутатът на БСП Жельо Бойчев предупреди, че ако не се въведат ефективни правила за регулиране на БНЕБ българските предприятия ще загубят конкурентната си позиция в международен план, което ще доведе до съкращения на работните места.

Според него КЕВР трябва сериозно да се заеме с този въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Умишлено създаден хаус с явна цел грабителство. Вижте само колко лапачи без никаква полза: Държавен енергиен регулатор, Енергийна борса, Енергиен Холдинг, Министерство, а след тях са наредени ЕРП-та, които пренасят и разпределят ел. енергията с мулета! А кой например ще ми плати изгорелите уреди от пикове около 1000v или кой ще се погрижи за трафа обрасъл с дървета и с напукана постойка още от бай Тошо, кой ще направи план на реалната ел мрежа ВН, СН и НН?! А няма пари защото електроните на са си купили винетки! Кой плаща преференциалните цени на "зелената" енергия над допустимите квоти, след като купуваме вредни емисии за над 300 милиона... Къде е ролята на специалистите-те са без гласни, не участват в бизнеса....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ц. Иванов
преди 5 години
Иван Генов отдавна не е изпълнителен на АЕЦ Козлодуй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още