IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Продажбата на мажоритарен дял от газовите дружества е неприемлива

Правителството е било предложило десетки варианти пред ЕК за двете държавни газови компании, които обаче не включват тяхната приватизация

16:30 | 19.12.18 г. 3
<p>
	Томислав Дончев.<em> Снимка: Министерски съвет</em></p>

Томислав Дончев. Снимка: Министерски съвет

Продажбата на мажоритарен дял от държавните газови дружества е неприемлив, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното заседание на Министерския съвет. 

Според него правителството е било предложило „десетки варианти“ за газовите компании „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД, които не включват тяхната приватизация.

Дончев подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял е неприемливо.

„Става дума за стар казус, датиращ от 2012 г. – претенция на Европейската комисия, че българските дружества в енергийния сектор са ограничили достъпа до тръбата, която идва от Румъния на друг участник на пазара. Подадена е веднага жалба в Европейската комисия. Преговорите, поне последните 3 години, ставаха или с директно мое участие, или съм имал възможност да контролирам целия процес“, заяви вицепремиерът.

По неговите думи са били обсъждани множество варианти и мерки, които България да предприеме относно дружествата и тяхното поведение на пазара.

„От българска страна неведнъж бяха предлагани всякакви варианти за реорганизация на въпросните дружества. Смяна на принципала, извеждане на едно от дружествата от състава на БЕХ, които не бяха приети“, сподели още Дончев.

Българската страна е предлагала различни варианти за решение на казуса, гарантиращи прозрачност – създаването на второ ниво на надзор, мениджмънт, както и участие в борда на доказани европейски експерти, поясни той.

„Миналата година Парламентът ни забрани да постигаме споразумение с ЕК. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още Дончев.

Той подчерта, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 5 години
ТОМИ , Рана е да влизаш в обяснителен режим за това какво е било , защото в момента е по важно КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛЕД КАТО РУСНАЦИТЕ НЕ ПРОЯВИХА НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА ДА УЧАСТВАТ ВЪВ ВАШИЯТ НАЛУДНИЧАВ ХЪБ БАЛКАН, на който ще се ЦЕНИ И ПРОДАВА газта им!!Наясно ли си , че при подобно поведение НЕ САМО ХЪБ БАЛКАН НЯМА ДА ГО ИМА , НО И ГАЗОПРЕНОСНАТА НИ СИСТЕМА СЕ ПРЕВРЪЩА В ТРЪБИ ЗА СКРАБ, които нямат никаква цена?!!!!!!!!!!!!!КАКВИ ПРИВАТИЗАЦИИ , КАКВИ ПЕТ ЛЕВА БЕ ГОЛ ***?!!ВЪПРОСА ОПИРА ДО ТОВА - БЪЛГАРСКИЯ ДОСТАВЧИК ОВЪРГАЗ ИНГ ще доставя ли от Турция руска газ, или ще останам в началото на 2019 година без газ бе ***?!!Сещаш ли се какви са последиците от подобна хипотеза ???ЖАНВИДЕНОВАТА ЗИМА ЩЕ Е ДЕТСКА ИГРА ПРЕД ИДВАЩАТА 2019 ГОДИНА В КОЯТО ВИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ПРЕВЪРНАЛАТА СЕ В СНЕЖЕНА ПРИКАЗКА БЪЛГАРИЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още