IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите софийски електробуси минават 300 км с едно зареждане

Превозните средства са предназначени за градове с натоварен трафик

16:39 | 12.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От днес 20 нови напълно електрически автобуса Yutong E12 тръгват по линиите на Столичен автотранспорт. Ключът за новите превозни средства символично бе предаден днес  на директора на Столичния автотранспрот ЕАД Слав Монов, съобщиха организаторите на събитието.

Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. 

При реална експлоатация на електробуса в София, при температура от -20°C до +25°C, се отчита среден разход 99 Kwh за 100 км или 16 лв. за този пробег. За същото разстояние  един конвенционален автобус има разход от около 80 лв. 

При нормални метеорологични условия потенциалът на електробуса е за пробег от над 300 км с едно зареждане. Функционалното време за пълно зареждане на батериите от 0 до 100% е 4 часа.

Двадесетте доставени електробуса са нископодови, с 34 седящи и 36 правостоящи места, оборудвани с електрическа рампа за трудноподвижни хора, бутони за спирки по желание, електрически люкове на покрива, тонирани стъкла с отваряеми сегменти, двойни пневматични врати, ръкохватки за правостоящи и седалки с подлакътник.

В съобщението се казва, че електробусът ще редуцира разходите за километър пробег до четири пъти благодарение на ниските разходи на гориво, както и три пъти по-евтината поддръжка на автобуса в сравнение с тази на конвенционален автобус. При електробусите не се налага ползването на охладителни течности, нито подмяна на акумулатори, съединители, маслени или горивни филтри.

На церемонията китайският посланик Джан Хайджоу заяви, че се радва от задълбочаването на търговските и партньорски отношения между Китай и България.

Кметът на София Йорданка Фандъкова  подчерта, напълно електрическите автобуси с 0% вредни емисии ще повлияят ползотворно върху нивата на замърсяване на въздуха. В началото на следващата година се очакват още екологични попълнения в редиците на градския транспорт.

Моделът Yutong E12 е получил през 2017 г. награда за  екологичност от Световното автобусно изложение в Кортрейк, Белгия. Моделът има ниски нива на шум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 5 години
дай линк към тех спецификацията, че като те знам как е четеш 100% си изпуснал нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Според техническата спецификация, това чудо има 295КВч батерия. Дори теоритично да изминава 100 км с 99КВч, това означава максимално 298 км. Реално това са поне с 1/3 по-малко и то при нормални условия, т.е. около 200-220 км. единичен пробег. Теоритичният е за 20 градуса (в момента е -1) и преди деградацията на батерията. Един автобус се движи със средна скорост 18 кмч при градски условия и би следвало да е в експлоатация поне около 15 часа на денонощие. Т.е. среднодневният преход се очаква да е 270 км. Иначе казано - на електробусите няма да имдостига около 1/4 от необходимия пробег, иначе казано, за едно и също нещо ще ни трябват с 1/3 повече автобуси. Това всичко е смятано без климатик и отопление, както е отбелязал колегата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Като цяло добре звучи, но не видях една ключива дума: климатик.Ще има ли топло назима и студено налято?.И още нещо - в статията пише, че акумулатори няма да се сменят.Сериозно, да не би батериите да са вечни???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още