IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима загинали и 12 ранени при стрелба в Страсбург

Властите все още издирват 29-годишния Шериф Ш. за нападението

08:49 | 12.12.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трима души загинаха и 12 бяха ранени по време на стрелба в центъра на Страсбург, Франция. Шестима от пострадалите са в критично състояние. Италиански журналист също е пострадал, но нараняванията му са леки.

Във вторник вечерта 29-годишен жител на Страсбург на име Шериф Ш. откри стрелба на коледния базар в центъра на града. Мъжът е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж, припомня БТА. Има информация, че е радикализиран. 

Полицията е отцепила района. Информацията, че стрелецът е бил обкръжен и задържан, не бе потвърдена, като по последни данни престъпникът все още се издирва. Местните власти съобщават, че е ранен. В операцията по издирване на заподозрения участват над 600 служители на реда. Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите. Затворена за движение е магистрала А-25 в двете посоки, а германската полиция прави засилени проверки на френско-германската граница.

Радиостанция „Франс енфо“ съобщава, като се позовава на източник от полицията, че заподозреният стрелец е похитил такси и с него е избягал от местопрестъплението. Шофьорът на таксито в момента е в безопасност и е потвърдил, че престъпникът е бил ранен.

Премиерът на Франция Едуар Филип оглави междуведомствен кризисен щаб във връзка със ситуацията в Страсбург, предаде ТАСС. По данни на Ройтерс нападателят фигурира в списъка на френското разузнаване като предполагаем риск за сигурността. В списъка на френските служби за сигурност са включени около 26 хил. лица, за които се предполага, че представляват риск за сигурността. Смята се, че около 10 хил. от тях са радикализирани.

АР съобщава, че Европарламентът ще продължи работата си до края на седмицата въпреки нападението. Европейският парламент "няма да бъде уплашен от терористични или криминални атаки", заяви Антонио Таяни.
Няколко евродепутати са се намирали в близост до коледния базар в Страсбург, когато е започнала стрелбата. Те са се скрили в хотели, ресторанти или в сградата на Европарламента, докато полицията започна да издирва нападателя. В сградата на Европейския парламент бе задействан протокол за извънредни ситуации и бе забранено влизането и излизането от зданието, предаде по-рано ДПА.

Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на жертвите на трагедията
"Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа Макрон в Twitter след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи.

Кметът на Страсбург обяви днес за ден на траур, предаде ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Не, не беше Нигерия, а Кения...*** смисълът е същият... Да не говориме, че се виждаше как стреля по една жена тоя в Мюнхен от 2 метра и тя продължава да бяга... т.е. дори да си кривоглед от такова разстояние нема как да не я уцелиш...Брюкслелският атентат беше "обхванат" по същия начин - някой си беше направил труда да се рови доста време и намерил записи на някакво "учение:" за кризисни ситуации няколко години преди това, точно в Брюксел, където изкусно гримирани "трупове" се разхождат с откъснати ръце и се хилят с чашките с кафето между снимките, в един огромен хангар, където има обърнати вагони, пушеци, дим... Какво целят?! Сам си си отговорил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 5 години
знаем че си ид.иот :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
#JE SUIS I_D_I_O_T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Вижте тази снимка, тя обяснява всичко:https://bultimes.com/wp-content/uploads/2015/11/image76.jpg#JE SUIS ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
яко някой си спомня за стрелбата в Мола в Мюнхен снимките бяха идентични с тия в Нигерия от 2011г. това се видя тогава .... тъпнята с камиониа в Ница беше стреляно от другата страна на шофьора и такива измишльотини ама без край ..... аз не знам тия военните и службите дет организират такива циркове "атентати" от които някой се състояха кат ония в Сирия дет възкръсваха, кво целят с тва ?! да плашат гаргите, да нападат държавите, да налагат диктатура и страх ... ?!? еббали го .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
Може и да звучи цинично,но тоя път сравнително леко се отърваха в Страсбург.Къде ,къде по-големи атентати имаше в театъра в Париж или в Ница...----------------------------------------------------------------------------------не е имало никви атентати никъде и никой не е утрепан, всичко се случваше в новините и с платени актьори особено на тия тъпотиии в Англия беше мноооого очеизвадно ама мноо и записано преди тва как е тренирано и т.н. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
Стефчо
преди 5 години
Нито Нерон, нито Хитлер, нито Буш са били линчувани. Нерон построява Рим наново, Хитлер взема властта, а Буш си намира оправдание да се меси във всяка точка на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Ами ако излезе наистина вярно французите ще го линчуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 7
Стефчо
преди 5 години
Нерон пали Рим, Хитлер - Райхстага, а Микрончо си спретна едно мижаво атентатче, колкото да се закрепи за 1-2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Може и да звучи цинично,но тоя път сравнително леко се отърваха в Страсбург.Къде ,къде по-големи атентати имаше в театъра в Париж или в Ница.Броимтруповете и всички сме солидарни с мъката на роднините,всякаш гледаме сериял-екшън на Холивуд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още