IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата за мерки срещу мръсния въздух ще бъдат удвоени*

Освен евросредствата ще бъде заделен и ресурс от бюджета, съобщи министър Нено Димов

16:45 | 07.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към европейските средства от оперативна програма „Околна среда“ за мерки срещу мръсния въздух в Бюджет 2019 ще бъдят добавени още толкова средства, които ще бъдат насочени към общините. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти, който участва във форума „Зелена икономика“.

Той припомни, че за въздух в оперативната програма са предвидени 111 млн. лева (предназначени за седем общини - бел. р.).

„От догодина ще има подобен ресурс, който ще бъде зеделен от държавния бюджет, за да могат и други общини да бъдат финансирани“, посочи министърът. Запитан за конкретна сума, Ненов Димов каза, че ресурсът ще бъде "от същия порядък".

Той коментира и обвиненията на БСП, отправени днес заради замърсяването на въздуха. Социалистите обвиниха управляващите в провал на политиката за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Те посочиха  декларация, че тече четвърта година, откакто е заведено дело от ЕК срещу България за системно неспазване на пределно допустимите норми на замърсяване, и нараства опасността от налагане на санкции. По време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов обеща в отговор сегашното правителство да финансира всички екологични мерки, заложени от кабинета на Пламен Орешарски.

Нено Димов обясни в тази връзка, че през 2011 г. е започнала работата по регламентирането на нормите за сяра и пепел в твърдите горива.

„Работна група излиза с предложение през 2013 г., но правителството на Пламен Орешарски и тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев прекратяват процедурата и веднага Европейската комисия завежда дело срещу България“. Така Нено Димов защити мнението си, че няма как да бъдат финансирани екомерки от времето на Орешарски.

*Новината е допълнена в 16:59 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още