IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Dax навлезе на меча територия след срив на европейските пазари

Общоевропейският индекс Stoxx 600 потъна до двегодишно дъно

19:17 | 06.12.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари се сринаха в четвъртък на фона на опасенията за забавяне на глобалния растеж, поевтиняващия петрол и новия залп в търговската война между двете най-големи икономики в света, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 потъна с над 3,3%, а всички основни борси и сектори завършиха на червено. Показателят затвори на ниво от 342 пункта, което е двегодишно дъно.

Германският бенчмарк DAX, измерено на среднодневна база, затвори на меча територия със спад от 3,48%. Индексът е с 21% под върха си от края на януари.

Реално всички основни индекси завършиха с понижение от над 3%. При лондонският FTSE спадът е от 3,15%, а при френският САС – от 3,32%.

Фокусът на пазара до голяма беше насочен към ареста на финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei на фона на опасенията на инвеститорите, че новината може да влоши напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай.

Суровинният сектор в Европа, заради широката си експозиция към Китай, се срина с 4,2% по време на сесията, а акциите на миннодобивните компании също отбелязаха остро обезценяване. Вписаната в Лондон Antofagasta поведоха губещите в сектора, след като акциите ѝ поевтиняха с над 7%.

В същото време автомобилните компании, които се възприемат като показател за настроенията в търговската война, тъй като са насочени към износа, също отписаха 4,5%. Книжата на Faurecia и Daimler се сринаха с над 6%.

Технологичният сектор потъна с над 3% след ареста на глобалния главен финансов директор на Huawei във Ванкувър в сряда. Мън Уанджоу бе задържана от канадските власти по подозрения за нарушаване на санкциите срещу Иран.

В корпоративния сектор италианската компания DiaSorin се срина до дъното на европейския бенчмарк, след като Kepler Cheuvreux понижи оценката си за акциите ѝ на „hold” от „buy”. Книжата на вписаната в Милано компания поевтиняха с над 7% след новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Значи аз видях мечия пазар още в самото му начало в началото на февруари 2018. Сега сме почти 10 месеца в него, а медиите чак днес го забелязват. Ако наистина реакцията ви е толкова бърза значи сте обречени да загубите всичките си пари. Дивидентите на DAX са смешни в сравние с производствената инфлация в Германия, която е цели 5.5% за 2018. При 5.5% инфлация минималният дивидент, който би трябвало да се дава е поне 8%, а тук виждам числа от 0% до 4.5%. Всичко това е реално отрицателен дивидент по покупателна способност, а като включим и 25% спад средно на акциите си е направо катастрофален. Аз продадох всичките си акции, които се държат добре в бичи пазар още през декември 2017 и ето колко прав съм бил и съм спестил едно 20% загуба до днешна дата. В момента съм 40% кеш, 40% твърди активи и едва 20% акции, но такива са устойчиви на мечия пазар и не само устойчиви, но и с растящи цени(засега бавно) но това ще се промени скоро... Не купувам нищо преди да сме стигнали дъното на мечия пазар и само тогава ще се оглеждам за нещо. Не ме интересуват пропуснатите дивиденти и без това са смешни, радвам, че за мен в тази криза вероятно загуба няма да има(75%), а ще има само печалби... Разбира се съгласен съм, че дъното на този мечи пазар когато дойде ще бъде отлична възможност за добри инвестиции, които да донесат сериозна доходност, а не 2-3-4% годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
сега забелязвате. Това се дължи на факта, че нямате идея какво точно означава мечи пазар. ИЗМЕНЕНИЕТО НА ВСЕКИ ИНДЕКС СЕ МЕРИ САМО В $, а не в евро, левове и венецуелско песо. DAX е надолу с поне 25%, а не с 21% както показвате. Ако следваме вашата логика ще излезе, че във Венецуела през 2018 има най-силния бичи пазар в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Немският DAX e навлязъл на меча територия още от средата на октомври, а вие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
petyob
преди 5 години
"поевтиняващия петрол и новия залп в търговската война между двете най-големи икономики в света"Къде е логиката?? ЕС са вносителни на петрол и поевтиняването е хубаво. Високите мита между САЩ и Китай ще засили търговията им с Европа ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
petyob
преди 5 години
стига с твойте имоти!! не стига, че пишеш де то има в нета нещо за имоти ами и тук ни налази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Айде скоро и балона при имотите ще се спука зрелищно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още