IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отлага следващото поколение iPhone за 2020 г.?

Компанията може да изчака една година след пускането на 5G

09:20 | 04.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Различни цветове на представения на 12 септември iPhone XR в централата на компанията в Купертино. Снимка: Ройтерс</p>

Различни цветове на представения на 12 септември iPhone XR в централата на компанията в Купертино. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. възнамерява да задържи до 2020 г. представянето на следващото поколение iPhone, което да може да се свързва със следващото поколение високоскоростни телефонни услуги, стартиращи през следващата година, предава Bloomberg, като се позовава на запознати плановете източници.

Забавянето може да улесни конкуренти като Samsung Electronics Co. да спечелят от потребителите на телефони, които искат да използват 5G мрежи, което ще даде сериозно предимство при преноса на мобилни данни, когато те бъдат представени през 2019 г.

Както и при 3G и 4G, двете предишни поколения мобилни технологии, Apple ще изчака едва една година след първоначалното внедряване на новите мрежи, преди основният продукт да получи достъп до тях, твърдят източниците, които не са пожелали да бъдат идентифицирани.

Предишните изчисления на Apple показваха, че новите мрежи и първите версии на конкурентните смартфони ще се сблъскат с редица проблеми, като недобро покритие, което прави потребителите по-малко склонни незабавно да преминат към новите апарати. Този път специалисти по 5G твърдят, че промяната представлява много по-голямо актуализиране на скоростта, което прави решението на Apple много по-рисковано. Мрежите ще отворят платформите за нови типове мобилен компютинг, твърдят специалисти по 5G.

Решението за изкачаване може да е свързано със споровете на компанията от Купертино с Qualcomm Inc., лидер в производството на чипове с поддръжка на 5G, и със замяната му с Intel Corp., която все още не разполага с чипове за поддръжка на тази технология през 2019 г.

В миналото подобно изчакване от година не бе представлявало проблем за Apple. Оригиналният iPhone през 2007 г. беше толкова далече пред конкурентите, че по-бавната му връзка, известна като 2G EDGE, не бе причина за по-слаби сделки. Дори и iPhone 4S с невероятните си характеристики като рамка от неръждаема стомана и обещанието за Siri бяха достатъчни, за да пренебрегнат клиентите липсата на истински 4G LTE скорости.

Но навлизайки в 2019 г. залозите са променени: скокът от 4G до 5G е достатъчно значителен, за да се превърне в основна причина за продажба на нови устройства. Samsung планира да представи 5G телефони в гамата си Galaxy през следващата година.А в Китай - най-големият пазар за смартфони - големите производители Oppo и Huawei Technologies Co. също заявиха, че планират да предложат 5G телефони.

„Apple винаги е закъснявал по отношение на клетъчната технология", казва Марк Хун, анализатор в Gartner Inc. „Те не бяха засегнати от това в миналото, но 5G ще бъде много по-лесен за пускане на пазара. Но ако изчакат след 2020 г., мисля, че ще бъдат засегнати".

Apple е подложен на по-голям натиск да запази своята клиентска база за iPhone. Компанията загуби една пета от стойността си през последните два месеца на фона на разпродаването на акции на технологични компании и на фона на съобщения от доставчиците, че намаляват доставките, което сигнализира, че представените през септември нови модели не се продават толкова добре, колкото се очакваше. Докато глобалният пазар на пазара на смартфоните се понижи в продължение на четири последователни тримесечия, според данни на анализаторската компания IDC iPhone генерира почти 60% от приходите на Apple и е в основата на усилията на компанията за продажби на потребителски услуги като музика, видео и облачно съхранение.

Мобилните оператори като Verizon Communications Inc. и AT & T Inc. пък вероятно ще дадат приоритет на маркетинга на 5G телефоните, за да накарат клиентите да мигрират възможно най-скоро към новата услуга. Новите мрежи ще се възползват от по-голяма гама от радиочестоти и ще могат да предават данни с много по-висока скорост. Това ще бъде стимул за придвижване на трафика към по-бързите мрежи, тъй като ще намали разходите за безжичните оператори. Аналогията е разликата в броя на автомобилите, които могат да се подредят на една магистрала с няколко ленти, в сравнение с обикновения път с една лента.

Разбира се, за някои съществуващи клиенти на Apple липсата на 5G свързаност през следващата година няма да бъде възпиращ фактор. Част от потребителите надстройват сегашните си iPhone-и до новите модели, независимо от промените в устройството. Като се има предвид, че обновяването на хардуерните цикли се забавя като цяло, пускането през 2020 г. на телефон с 5G възможности може да създаде супер цикъл на ъпгрейди от iPhone потребители, които все още ще използват iPhone X или XS от преди две години.

От 2011 г. насам Apple представя всички нови нови iPhone модели през септември или октомври. Компанията обаче пусна обновления в средата на цикъла като Verizon iPhone 4 през февруари 2011 г., насочени към конкретни оператори. Тя също така представи по-малък модел, iPhone SE, през март 2016 година.

Huawei и Samsung могат да изграждат собствени 5G модеми – това не е запазена марка само за Intel и Qualcomm. Но Apple едва ли ще използва чипове от конкурентите си, а освен това компаниите могат да се затруднят да произведат достатъчно бройки за огромните обеми на iPhone - повече от 200 милиона годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
2020 вече няма да са актуални телефони на цени над 100 долара .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още