IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Българинът подкрепя държавния бюджет, когато той отпуска средства

Единствената реформаторска мярка, която среща одобрение, е намаляването на заетите в държавната администрация, посочи Димитър Ганев

17:21 | 26.11.18 г. 6
Политолог: Българинът подкрепя държавния бюджет, когато той отпуска средства


Бюджетът е най-важният закон в държавата за годината, тъй като на негова база се определят всички финансови параметри. Това е сложен въпрос, като за вникването в детайли е необходима определена финансова култура. Поради тази причина мнозинството от хората следят по-периферно въпроса за разискването на бюджета. Това коментира политологът Димитър Ганев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Основните параметри, които се съобщават, като увеличението на заплатите и пенсиите, правят най-силно впечатление, тъй като те бяха най-силно рекламирани от властта през последните седмици“, посочи той.

Димитър Ганев напомни последното изследването на "Тренд", което показва, че 60% от българите не следят дебатите за бюджета, но същевременно 65% ги определят като важни.

Данните за обществените нагласи към бюджета потвърждават предходно проучване за ценностната система на българите. Изводите от тогавашното проучване са, че мнозинството от българите желаят безплатно образование, здравеопазване и гарантиран минимален месечен доход от държавата.

„Българинът винаги дава своята подкрепа, когато държавата отпуска средства. Това са параметри, които срещат одобрение, заяви Ганев. – Мнозинството от анкетираните (над 70%) подкрепят харчовете на държавата, но са скептични към ефективността на разходите. Съкращаването на линиите в БДЖ, броя на университетите или болниците са мерки, които срещат огромно неодобрение. Единствената реформаторска мярка, която среща одобрение, е намаляването на заетите в държавната администрация. Това показва, че наказването на властта среща подкрепа."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
зимай и ти ве таварищ ... и кой те кара да им работиш за напечатаните пари, работи за куони като през съвецко време :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
mick
преди 5 години
Така наречените развити демокрации крадат от останалите.. като си раздават напечатани пари на корем и с тях купуват каквото си поискат от останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
mick
преди 5 години
Кажете ми една държава в която гражданите са съгласни да плащат повече за нещо? Защо мислите развитите държави имат трилиони дългове над 60% от БВП даже някои и 100% че и нагоре. И това десетки години? Всички пенсионни програми в развитите държави се финансират с напечатани пари. Удобна работа - другите държави да работят и да им плащат удобствата.Демокрацията е самоубийствена за държавите без лесни пари/взимат лесни трилиони с мижави лихви и после уж ги рефинансират/. А на другите не стига, че не дават кредити ами им ги дават с огромна лихва.. Махнете дълговете и развитите държави ще станат джуджета.. и ще изчезнат за няколко години - те не могат да съществуват без тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Аз НЕ одобрявам държавния бюджет, който отпуска средства, защото тези средства се харчат или за социални помощи на римляните от гетата или потъват във фирмите на наши хора от партията майка герб - фирмите на сокола, фирмите на черепа и на дебелян. Аз искам държавен бюджет, който харчи абсолютен минимум и не отпуска средства, защото ползва от това няма и всичко се краде от правилните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 5 години
а 70% одобряват харчовете, защото не участват в събирането на средствата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 5 години
80% от българите харесват квото им кажете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още