IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е по следите на 5 млн. долара в криптовалута

Група за компютърни измами използвала иновативни методи

12:50 | 26.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Специализираната прокуратура и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 млн. щатски долара. Криптовалута за около 3 млн. долара е „иззета“ при претърсвания на компютри, ползвани от български граждани, обект на разследването.

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа, твърди прокуратурата. 

Обвинения са повдигнати на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. са иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са множество цифрови комбинации - кодове за достъп до платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно, твърди обвинението. Използвали са иновативни механизми, специализиран софтуер и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд двама от обвинените са с мярка за неотклонение задържане под стража. На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил парична гаранция от 50 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Ако обвиняемите наистина бяха действали толкова "професионално", едва ли щяха да успеят да им изземат криптовалутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Гари
преди 5 години
Какво всъщност са правили тия мошеници изобщо не става ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още