IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автошествия отново блокират пътища в страната*

От две години по-ниска цена на горивата не е имало, коментира премиерът

14:54 | 25.11.18 г. 6
<p>
	Протестно автошествие <span lang="bg-BG">в Силистра. <em>Снимка: БТА</em></span></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Протестно автошествие в Силистра. Снимка: БТА

 

Основни пътни артерии са затворени из цялата страна, след като стотици българи отново излязоха на протест заради високите цени на горивата, съобщава агенция "Фокус”.

Колона от около 70 автомобила се образува на магистрала "Хемус”, която е блокирана при пътен възел „Нови пазар”. По стария път към Варна над магистралата също са се събрали хора.

Над 100 коли участват в авиошествие в Благоевград, а полицията не допуска то да излезе извън обласния център. А в другия край на България – около 50 превозни средства са на бензиностанция на изхода на Бургас и зареждат гориво от 50 ст. или 1 лв.

Мирен протест има и във Велико Търново, като се очаква да се включат и хора с автомобили от съседните населени места.

И двете платна на АМ „Хемус“, при пътен възел Каспичан, както и първокласният път Русе - Варна, който минава над нея, са блокирани от жива верига на протестиращи от Шумен, Разград и Търговище. Образували са се дълги колони от чакащи и в двете посоки. По-рано днес протестиращите блокираха за кратко движението на пътен възел "Белокопитово" на АМ „Хемус“, съобщава БНР.

Около 100 протестиращи срещу високите цени на горивата затвориха пътен възел Петолъчката в посока Бургас. Те се придвижват към възела за Котел и може да затворят него, а да освободят пътя към Бургас. Протестиращите забиха кръст на Петолъчката, като знак, че им е изчерпано търпението и поискаха оставката на правителството и смяна на системата. Не е ясно колко дълго ще остане затворен пътният възел или кой участък ще бъде затворен. Към момента няма напрежение между полиция и демонстранти.

Жандармерия и гранична полиция не позволиха на протестиращи от Петрич да блокират граничния пункт "Кулата" с автошествие срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост. Протестиращите се събират в центъра на с. Кула. Органите на реда не допускат хора, придвижващи се пеша, на магистралата. Целта е да не се стигне до блокада на границата с Гърция. 

Жандармерия блокира протестиращите около 50 души на пътя Ловеч - Троян, при разклона за село Калейца и осуети намерението им да спрат за два часа движението.

Недоволните от управлението на страната, ниските доходи и качеството на живот организираха и пешеходно автошествие по основните улици на Троян, ескортирани от полиция. “Жандармерията е повече от нас и не виждам защо. Ние не правим нищо лошо“, каза присъстваща.

“Те си вършат работата, ама и ние искаме нашето, искаме си гражданските права“, каза протестиращ.

В Бургас няма блокиране на пътища. В града се провежда автошествие, което зарежда по големите бензиностанции за жълти стотинки като форма на протест срещу цените на горивата и монополите. Протестът е толерантен спрямо останалите граждани. Води се нормален диалог с полицията.

В Благоевград, недоволните от ситуацията в България, се готвят за автошествие. Според разрешението, което са получили организаторите, колите могат да преминат по няколко булеварда в града, но нямат право да излязат на първокласен път Е-79 , каквото беше първоначалното намерение на недоволните. 

Жители на Разлог и Банско също протестират. Не е блокиран пътят за ГКППП "Илинден". От Гоце Делчев обаче се заканиха да затворят пътя за Гърция при село Костадинци след 13 часа. 

Има насрочен протест и пред сградата на общината в Тетевен. 

Поредният протест в Пловдив събра едва 50 души пред сградата на Общината с искане за социална справедливост и по-висок станадарт на живота. В началния час  - 11 ч. се появиха едва няколко души, които се оказаха по-малобройни от полицейските служители. Едва час по късно нарасналата група премина по централната улица на града и призова пловдивчани да ги подкрепят. Според организаторите, хората вече са обезверени. Те подчертаха, че нямат политически искания.

Организатори на протест предупредиха ,че ще затворят Прохода на Републиката след 16 часа.  В района се очаква засилено полицейско присъствие и жандармерия. Важната пътна артерия свързва Южна със Северна България. В уведомително писмо до кмета на Гурково, изпратено от Симеон Хаджиев - организатор на днешния протест, се посочва, че демонстранти с плакати и знамена се готвят да затворят прохода. Очаква се преминаването на автомобили да бъде затруднено между 16 и 21 часа. Безработицата в малката община надхвърля 17%. Хората на недоволни от високите сметки и ниския стандарт на живот. В началото на седмицата местни жители блокираха прохода за кратко с искане за по-високи доходи. 

Следобед са обявени демонстрации във Враца, Стара Загора, Хасково и Димитровград.

По повод протестите в страната срещу цените на горивата премиерът Бойко Борисов посочи, че от две години по-ниска цена на горивата не е имало.

“Никое правителство в Европа не е обичано от всички. Това, че всеки може да демонстрира и да прави протести, мисля, че е висша степен на демокрация. Разбира се, не трябва да затварят улиците, защото на другите, които не са съгласни с тях, им се пречи на движението”, добави Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът е в Брюксел на извънредната среща на високо равнище на ЕС за подписване на проектоспоразумението за Brexit.

* Допълнена към 14.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Това им харесвам на нашенците, всеки се бoри за нещо. Едни против скъпо гориво, втори против корупцията, трети срещу бедността. Орел рак и щука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Shadow1
преди 5 години
Ама то голяма група от хора усещат и студа в момента ама да протестираме ли и срещу зимата ? Искам да кажа че не за всяко нещо което се усеща негативно от хората си струва да се протестира. А и не са толкова абстрактни понятията за развиване на икономиката и реформи... напръв погледа звучат така и наистина са потрудно дефинируеми от нафта за 1 лев признавам. Но те са пътя към просперитета. Бензина и за една стотинка да го дават няма да станем втората Норвегия, дори втората Полша няма да станем защото да градиш растеж на нещо което не зависи от теб, а цената на горивата не зависи от България е сигурен провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
xapoznai
преди 5 години
Пълни глупости! Всяка икономическа активност изисква гориво. Всяко увеличение на цената на горивата пряко влияе на цените на почти всички стоки. За хранителните стоки и другите от първа необходимост пък това е основен компонент в цената на дребно. И за разлика от абстрактни понятия като съдебна реформа, развита икономика, производителност на труда и т.н. края на месеца е основен показател, че нещо не е наред. При положение, че голяма група от хора усещат подобно нещо то явно не е някаква приумица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
Shadow1
преди 5 години
Моля ви спрете с глупсвите протести хабите си шанса напразно, горивото не е скъпо, а даже и да намалят цената още то ще е за сметка на качеството, може би да се протестира за по-качествено гориво би било по-разумно но и това не е добра идея. За да ви е евтино трябват заплати, за да имат стойност високите заплати трябва икономика която да ги обезпечава. Протест трябва да се води само срещу бюрокрацията и данъците към малкия и среден бизнес в момемта, а дори и за субсидии може да се протестира. На второ място за електронно правителство, на трето за съдебна реформа и т.н. Но да протестираш просто за високи заплати, евтин хляб, нафта, пенсии е глупост огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
mrynmryn
преди 5 години
Имам чувството, че 90% от България, живее на гориво. Каквото и да стане, все те са им в устата. Куп други *** стават през годината, които засягат живота им, но не, по-важно е да зареди голфУ догоре за 20 лв..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Само така.Никога повече не трябва да бъдем равнодушни към управлението на корумпирани боклуции, мафиотски групировки и масонски ложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още