IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Инвестицията на България в „Турски поток” би била 2,6 млрд. лв.

Готови сме за реализацията на проекта, той може да донесе печалба от 4,3 млрд. лв., коментира министърът

12:52 | 24.11.18 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

2,6 милиарда лева ще е първоначалната инвестиция, която ще трябва да направи държавата ни, ако проектът „Турски поток” премине през нашата страна. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия

В края на 2015 година „Южен поток” направи  първата заварка за компресорна станция близо до монтанското село Расово. Тогава се говореше за откриване на над 70 работни места. Сега хората се надяват отново да има нужда от тях и умуват кой ще работи. Според кмета на малката община Медковец всеки специалист е добре дошъл.

Държавата обаче все още няма официално потвърждение от Русия, че този проект ще бъде осъществен.

Според енергийния министър страната ние готова за реализацията на един такъв проект. Петкова добави, че е изключително важно да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа.

Още преди години за компресорната станция край село Расово са отчуждени 120 декара земеделска земя. А дали случайно, или не, отскоро там има и разрешение за строеж, посочват още от Нова телевизия. 

„Оттук нататък, трябва да се прави първа копка. Ние направихме първата заварка, но тя не издържа и очакваме сега да направил втора, трета, пета до окончателното изграждане на тръбата”, коментира кметът на Медковец.

А България също ще трябва да участва със своя инвестиция в проекта. Министър Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда. „Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години от над 4,3 милиарда лева. Имаме желание „Турски поток” да носи приходи дълги години", заяви енергийният министър.

Очаква се, че ако „Турски поток” премине през България, то газът по него може да потече още през 2020 година.

Междувременно информацията, че втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, раздели експертите у нас в коментарите им. Повечето политически реакции в страната бяха положителни. Експертните обаче бяха преобладаващо скептични, предаде БНР. “Новината, тиражирана от "Комерсант", е фалшива, вероятно с цел да покаже подкрепа пред българското общество на идеята, която беше лансирана от Теменужка Петкова за промяна на енергийната стратегия в частта природен газ“, така смята Христо Казанджиев от Българската енергийна и минна камара. 

"Истината е, че към настоящия момент Руската страна в лицето на "Газпром" изобщо не е е определила откъде ще минава "Турски поток" за Европа - дали през Гърция, дали през България, дали изобщо ще има втора тръба - много любопитен въпрос. Твърде рано е да се надуват фанфарите и да се приказват небивалици", коментира Казанджиев. Според него трасето през България е по-рационално от икономическа гледна точка за достъп до централноевропейските страни. Експертът смята обаче, че страната ни ще се натовари с огромни разходи и ще се повтори ситуацията с "Южен поток".

За бившия шеф на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички втората тръба на "Турски поток" е важна за България:

“След фиаското за "Южен поток", след евентуалното прекратяване на транзита през Украйна, ние рискуваме да загубим своето положение за основен газоразпределителен център по балканското направление“, каза Дренкович, цитиран от Националното радио.

Председателят на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев вижда икономическата изгода за страната ни така: "Булгартрансгаз" ще получава транзитни такси, ще изпълнява своята транзитираща функция, която е изпълнявал досега. Освен това действително е възможно оттук нататък тези потоци, които вървят, да се интегрират и с други потоци на доставка на азерски газ и на газ от Румъния", каза Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Веднъж вече се подиграха с нас, когато ни принудиха да разтрогнем и преподпишем изгоден за нас договор. Изгубихме 2 000 000 000 лева. Върна им се с Южен поток. Според Газпром загубите му са 5 000 000 000 долара. Вероятно и този път ще се опитат да ни прецакат. Ако е така,се надявам, че ще успеем отново да им го върнем в същата пропорция. Тези хора трябва да са наясно, че с българите шега не бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
През България вече минава газопровод, който отдавна си е изплатил инвестиционните разходи и в момента ни носи приходи от транзитни такси. Той дори не се използва на 100% от пълния си капацитет. Построяването на нов газопровод ще удари приходите на стария и на всичко отгоре ще ни струва милиарди. Единствената причина за строежа на нов газопровод е да се заобиколи Украйна. Но това си е проблем на руснаците и е много нагло да ни изнудват да плащаме сума пари за решаване на техните проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Целта на цялото това говорене за Турски поток е да предподпишем договора за транзита на газ за Турция, Гърция и Македония и да забравим за неустойките от над ?1млрд до 2030 година. Газпром не иска да ни плащат и Само ни баламосват с бъдещи приходи, за които ние трябва да направим разходи.Така нашите политици ще изкарат пари от изграждането и от неустойките ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 4
Onia
преди 5 години
Южен поток щеше да струва над 8 млрд. заради компресорните станции и данък Пеевски. Аз друго се чудя: заради тези 2 млрд за 20 год (ако изобщо ги изкараме) ли обсъждаме тази тръба все едно ни е най-важният икономически проект? Нещо за производства с висока добавена стойност не е ли време да почнем да си пишем по форумите ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
2.6 милиарда за Турски поток през България 20 милиарда лв за Белене около 1 милиард годишно за въглеродни квоти Петкова имате ли ги тези пари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Блажени са вярващите! Ако има печалба, има 1001 начина да се приватизира. Освен това не се посочва за какъв срок и то умишлено. Ако е за 40 години това са едни 30 милиона на година. Не е малка сума, но не заслужава да търкаме клавиатурата заради нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 5 години
Както вече съм ти обяснил. големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Ще се наложи да припомням, защото забравяш. Турски от планираните 63 млр кубометра ще се изградят 31,5, като 16 свършват в нищото! За тази операция Газпром плати рушвет на Ердоган 1 000 000 000 долара. Такава отстъпка за минало време направиха на Боташ и получиха разрешение за този минипоток. Към тази сума прибави и 5 000 000 000 $ загуби от Южен поток и пресметни кога тогва съоръжение ще излезе на печалба. При Силата на Сибир нещата не са по-добри. китайците подписаха договор, че ще предоставят 25 000 000 000 $ за изграждането му. Не дадоха и цент, защото руснаците не пожелаха да обявят международен търг за изграждането му. В Русия тези съоръжения се изграждат от Тимченко или Ротенберг на завишени цени и печалбата остава при тях, а заемите за Газпром. Затова и газопровода ще се изплаща 50 години, според анализаторите на Сбербанк. За Северен 2 се надявам да си попрочел нещо. Атомната Акую върви наникъде, Пакш е по следите и, защото има спор за лихвите. Руснаците броят целия заем за отпуснат и му начисляват лихви от първия ден, унгарците това да става от срока на усвояване. Все пак строежа ще продължи поне 7-8 години. Йордания, Виетнам и ЮАР се отказаха да строят руски атомни централи. С всичко това се опитвам да ти обясня, че бизнес на инат не се прави, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Петкова: Инвестицията на България в Турски поток би била 2,6 млрд. лвДа се чете:Инвестицията на българските граждани в нашите и наших джобове ще бъде 1.3 млрд лв!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 17
majnata
преди 5 години
А от Южен поток колко би била ?! Американски мекерета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
vzhekoff
преди 5 години
Колко много Киряк-Стефчовци... пардон, енергийни експерти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още