IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите са напът да отбележат най-лошата си седмица за 2018 г.

От януари насам дигиталните пари са загубили близо 700 млрд. долара пазарна капитализация

19:30 | 23.11.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големият срив на криптовалутите от 2018 г. е напът да отбележи най-лошата си седмица.

Биткойнът се доближава с бързи крачки към прага от 4000 долара, като повечето от другите дигитални пари също поевтиняват в петък. С това спадът на Bloomberg Galaxy Crypto Index от 16 ноември насам достига 23%. Това е най-лошото седмично понижение откакто крипто-манията набра инерция в началото на януари.

След епичното рали на валутата от края на миналата година, което надвиши много от най-известните балони в историята, дигиталните пари загубиха от пазарната си капитализация близо 700 млрд. долара, като все още няма признаци за успокояване на ситуацията, посочва Bloomberg.

Голяма част от притесненията, които предизвикаха срива от 2018 г., се разразиха с нова сила тази седмица. И въпреки че загубите надвишават 70% от капитализацията на повечето виртуални валути, Стивън Инес от Oanda очаква доказателства за капитулация, които ще сигнализират за достигане на пазарно дъно.

По думите на експерта в най-добрия му сценарий биткойнът ще се търгува между 3500 и 6500 долара в краткосрочен план, като има потенциал цената да се понижи до 2500 долара до януари.

Биткойнът отчете загуба от 7,6% в петък, преди да успее да възстанови част от загубите. Към 16:15 ч. Българско време валутата се търгува при цена от 4270,01 долара, което е спад от над 4%.

Конкурентните етер, рипъл и лайткойн отчитат поевтиняване от съответно 6,6%, 5,4% и 4%, по данни на Coindesk.

Според CoinMarketCap.com пазарната капитализация на следените от сайта валути е потънала до 140 млрд. долара от около 835 млрд. през януари.

Основните причини за спада – струпването на единични индивидуални инвеститори, точно когато цените достигнаха своя връх, и представянето на компании като Nvidia, която снабдява екосистемата на криптовалутите. Базираният в Калифорния производител на чипове загуби близо половината от стойността си от началото на октомври, тъй като търсенето на неговите чипове за копаене на криптовалути намаля значително, а резултатите от подразделението му за игри представи разочароващи резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
crypto
преди 5 години
Сега е моментът за купуване! Отново са пуснати временно регистрациите в Binance (една от най-добрите крипто борси), за хубавата новина, можете да се регистрирате чрез моя реферален линк: https://***.binance.com/?ref=12387070
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
barbaron
преди 5 години
Admiral Markets: ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Прав си, зад акциите стоят компании които притежават активи. А също така и пасиви. Имам достатъчно опит в бизнеса, за да съм сигурен, че няма компания която да не върши счетоводни измами. Някои доста нагли - спомни си случая с Енрон. Тъй че няма как да си сигурен какво точно стои зад акциите или зад парите, тъй като държавите се управляват дори по-зле и от компаниите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
Kikaha2
преди 5 години
нема се плашите, все още са много далеч от истинската си стойност, която е нула, или също така зеро.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Jazabel
преди 5 години
След епичното рали на валутата от края на миналата година, което надвиши много от най-известните балони в историята...Балони няма , има преразпределение на парите от много глупави хора към малко умни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Colossus
преди 5 години
''Основните причини за спада струпването на единични индивидуални инвеститори, точно когато цените достигнаха своя връх, и представянето на компании като Nvidia, която снабдява екосистемата на криптовалутите.''Инвеститорите и компании като Nvidia - НЕ СА основни причини за спада, те са ПОСТРАДАЛИТЕ от този спад, не са го причинили!!!!!!!! Добре е да проверите пак превода и да го коригирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
takiteasy
преди 5 години
Надали скоро или въобще, частна криптовалута ще излезе повече над водата. От тук биткой е само сел за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
По-точно е обратна корелация. Имам предвид между златото и криптовалутите. Обратната връзка предполага между двете цени да има причинно-следствена зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
mick
преди 5 години
Мдаа бързо растяха.. и толкова бързо падат. Просто зад тях няма нищо, което да им ограничава бързината на нарастване/спихване.Акциите например - имат фирма с активи.. както и правила които се налагат от законодателствата. Парите - и при тях има задължение хората в дадена държава да се разплащат с тях... да купуват/продават всички стоки и услуги в държавата. А при тие валути зад които стоят само спекуланти и хора с компютри..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Криптовалутите са в дълъг и труден мечи пазар, който няма да свърши скоро без съмнение. Ако изобщо те успеят някога да се измъкнат от мечата бърлога, тогава може би имат много по-стабилна стойност и растяща капитализация. За мен реалния проблем беше необоснованото поскъпване на криптовалутите, а не тяхното поевтиняване сега. Поскъпването винаги е проблем, а не поевтиняването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още