IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 1% от българите вярва, че медиите у нас са независими

63% от сънародниците ни смятат медиите за зависими в някаква степен

15:06 | 21.11.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едва 1% от българите намират медиите в България за напълно независими, а 63% от сънародниците ни смятат медиите за зависими в някаква степен, стана ясно по време на форум “Медиите и политиката в България”, организиран от Фондация “Конрад Аденауер”. Данните са част от изследване на агенция “Алфа Рисърч”, която прави такова национално представително проучване за втора поредна година.

“Резултатите от изследването са сходни с предходното”, посочи Нели Динева от агенция “Алфа Рисърч”. Тя отбеляза, че има известни динамики в резултатите от настоящото изследване спрямо това от 2017 г., но като цяло данните се препокриват, а недоверието към медиите би могло да се определи като тенденциозно.

Според резултатите хората, които изразяват недоверие към медиите, са тези с по-високо образование и жители на по-големите градове в България.

Динева посочи и интересното разграничение, което анкетираните правят. Тя отбеляза, че макар недоверието им към медиите да е сериозно, то 55% от тях смятат, че могат да имат средно ниво на доверие към журналистите и разграничават професионализма им от средата, в която работят.

Информацията за политическите въпроси има добро ниво на представяне според 47% от запитаните, каза още Димова. Притеснителен според нея обаче е фактът, че 13% от анкетираните са отбелязали, че не проявяват интерес към политическите теми, а делът на младите хора сред тях не е малък.

Проучването изследва и доверието на българите към различните институции и държави, имащи важно отношение към външната ни политика. Разгледаните организации са Европейския съюз (ЕС) и НАТО, а държавите са Германия, САЩ и Русия, посочи Димова.

“Според данните от изследването българите имат доверие към ЕС, Германия и донякъде Русия, но по-голям дял от тях посочват недоверие към САЩ спрямо миналогодишното проучване, а доверието им към НАТО също не е значително”.

Какво разискваха експерти в рамките на открита дискусия вижте в продължението на материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
*** глави не заслужават честни медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
независими ли ?! ами гладни ли да стоят ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Динева посочи и интересното разграничение, което анкетираните правят. Тя отбеляза, че макар недоверието им към медиите да е сериозно, то 55% от тях смятат, че могат да имат средно ниво на доверие към журналистите и разграничават професионализма им от средата, в която работят.------------тая чете статистикат акато висш мениджър ... 67% нямат доверие към меддите, а 45% към журналистите... еми разликата е покриват спортните журналисти маааа :):) аз на тях няма как да не им вярвам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
не в "някаква" а във всякаква степен .... напсувам Сороспията дет за жалост не му е гръмнало писмото дома оооооп трият ми веднагически коментара плюс блокаж за седмицата щот некролога а е звъннал и до 5 мин. нема са на работа половината неграмотни преписвачи тука .....И само се лае в един тон със западната пропаганда.... Тиквесторо коги ше пратите некогаш некой с камера и фотоапарат да снима там у Украйна в Донбас да видите малко руски трупове на млади момчета у Сирия у Нигерия нешо това нова за ислямисти и други дивотии ммм ?!?! .... Нали пледирате че сте независими ми ай да видим снимки на Тиквесторския Екип в Донбас, в Крим само глейте да не нарушите Устава на ООН кат одите у Крим .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Абсолютно, тъкмо щях да попитам къде по света има независими и обективни медии и кои са те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
national power
преди 5 години
Медиите в Западния свят са корумпирани и манипулират народите.Пълен бокл..ук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още