IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да спре субсидиите за въглищните централи, ако иска да завърши енергийния преход

В България потребителите са изразходили 96 млн. евро от 2013 г. насам за механизми за електроенергиен капацитет

08:23 | 14.11.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато преговорите за новия електроенергиен пазар на Европейския съюз (ЕС) навлизат в своята решаваща фаза, блокът се изправя пред сериозен проблем, свързан с доверието и ефективността на своята програма за борба с климатичните промени. 

Структурната реформа на европейския енергиен пазар и по-специално новите правила за механизмите за капацитет навлизат в последната фаза с оставащите две срещи, в които участие ще вземат представители на Европейския парламент, Съвета на министрите и Европейската комисия (ЕК), съобщава Euractiv.

От тях се очаква да решат дали да бъдат прекратени субсидиите за въглищните централи чрез така наречените механизми за електроенергиен капацитет, или да се продължи „изгарянето“ на парите на данъкоплатците за производството на електричество чрез вредните въглищни централи.

За да се ограничи финансирането на най-замърсяващите електроцентрали, Европейският парламент подкрепи предложението на ЕК да бъдат изключени онези въглищни централи, които отделят повече от 550 гр въглероден диоксид за киловатчас от механизма за капацитет от 2025 г.

Но някои правителства, включително това на Полша, лобират срещу решението и предлагат прилагането на този план да се забави до 2035 г.

В България потребителите са изразходили 96 млн. евро от 2013 г. насам за механизми за електроенергиен капацитет. Въпреки това през зимата на миналата година електроцентралите в страната, работещи на въглища, които са били субсидирани да предоставят електричество в аварийни ситуации, не успяха да се справят заради замръзването на водата, необходима за охлаждането на централите.

Това е една от основните причини за прекъсванията на електричество през зимата не само в България, но и в много други страни от Източна Европа.

В Полша подкрепата на механизма за електроенергиен капацитет е насочена към поддръжката на статуквото в държавната въглищна енергийна система. Изчислено е, че до 2030 г. това ще струва на местните данъкоплатци близо 14 млрд. евро. По-голямата част от тази сума ще бъде използвана за удължаване на живота на съществуващите въглищни централи, както и за създаването на нови такива.

Най-пресният пример за това е планът на Полша да предостави 15-годишен договор за субсидиране на изграждането на нова електроцентрала, работеща на въглища с капацитет от 1 гигаватчас, наречен Ostroleka C.

Този план се появява на фона на притесненията ot анализите, показващи, че въпросната централа няма да бъде рентабилна и ще доведе до загуби в размер на 1,7 млрд. евро.

Механизмите за капацитет, за които се предполага, че осигуряват снабдяване с електричество при извънредно ситуации, са широко разпространени в Европа, превръщайки се в най-големия консуматор на субсидии от всички видове електроцентрали, с което добавят близо 58 млрд. евро към сметките за енергия на гражданите на ЕС.

Въглищните електроцентрали получават огромнa част от тези масивни публични субсидии, въпреки своята нерентабилност и вредното въздействие върху атмосферата, околната среда и човешкото здраве.

Крайно време е в предстоящите преговори за енергийния преход ЕС да коригира своите дефектни правила и да гарантира, че най-големите врагове на чистия въздух ще бъдат отлъчени от субсидиите.

Подобна положителна стъпка би допринесла за затвърждаването на водещата роля на блока в областта на климата по време на предстоящата среща в Катовице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 3
Hahoto
преди 5 години
....Натискам бутона, пускам водата и ти махам за сбогом... Плувай, плувай и попътен вятър! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 5 години
ти си инакомислещ, хахахаха ??? тоя виц беше добър, дай още един ... и някак си да даваш оценки кой е гнусен след това дето си написал пак .. е форма лицемерие, но неуките нахалници като теб са болшинство в нашата Родина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 5 години
Възпитанието ти, писането ти, начина ти ни изказ, отношението към инакомислещтите, всичко това показва колко малко, комплексирано и гнусно човече си. Репчи се тук, прави се на велик, но да знаеш дъхът ти смърди. Една от причините да пиша коментари все по-рядко в този сайт е , че като прочета какво си изходил от дебелото черво на челото ти и се губи смисълът за всякакво писане. Трябва след теб дълго да търкаш обувките, за да махнеш миришещтото изцапано ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 5 години
един тъъпaнaр никога не идва сам, винаги са на глудница ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Мноо ми е интересно как ще изглежда икономиката на Германия в следващите 10 години без въглищните и ядрените си централи и без руски газ и как това ще се отрази на общата икономика на ЕС. Аспарухчо, би ли интерпретирал нещо на тази тема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Наистина е време ЕС не само да спре субсидиите за въглищните централи, но и да ги затвори! И то веднага! Да затвори незабавно и ядрените такива - защото са вредни - такава е повелята на времето! Да спре всякакъв внос и на природен газ от Русия, защото не е правилният газ!И да се свърши тази мъка... най-после... !P. S. Въпреки, че не би било лошо некой да сметне субсидиите за целата па смина "творци на бъдещето" - Европейска комисия, Европейски парламент, Съвет на Европа, политически партии, центрове, институти и комисийки за какво ли не, хрантутени медии и статисти... Какво точно произвеждат и с какво са полезни на ЕС? Щото въглищните централи произвеждат нещо, без което ше изпукаме сичките за нема и месец... пушат, миришат, ама все нещо дават, което носи кинти. Щот ЕС си отгледа една класа, която само харчи, за да пречи на това, което все още носи некой леф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 5 години
не че твоето беше много подготвено ... но вече се уморих да споря с неуки типчета, за това и не съм ти отговорил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Hahoto
преди 5 години
вярно време беше да се изкъкаш неподготвен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 15
khao
преди 5 години
време беше !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
Hahoto
преди 5 години
Като взема да чета такива тежки "екологични" материали и ми тръгва пасажа...Освен въглищните централи драги ми Аспарухе, да спрем и всички субсидирани камиони, които разнасят изгорелите си газове из Софийското равно поле. Да дръпнем шалтера и на самолетите близо до твоето работно място, щото те допринасят ежедневно за екологичното влошаване на вдишвания от теб атмосферен въздух. Само да знаеш че топлоцентралите на местни въглища са ЕДИНСТВЕНИТЕ!!! не знам дали го вдяваш - ЕДИНСТВЕНИТЕ, които произвеждат ток от собствен енергиен ресурс. Щото драги ми Аспарухе, като вземете да пишете подобни ***, вдявайте че фотоволтацитие са Made in China, газта е Руска, ядреното гориво Руско. А който държи шалтера на топло и светло, все едно те е хванат за меката топчеста част и може да те стисне ей така, само за да ти покаже че може. Е те за това Поляците си гледат въглищния сектор, а ние като първи ..упедавци преписваме екоопорки без да се опитваме и ни най-малко да си размърдаме сивото вещество на последния етаж. Сега ако искаш дръпни шалтера на това мое мнение, имаш това право,така както ще го дърпат утре онези, от които скоро ще внасяме ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още