IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Еврото все още не е ясна алтернатива на долара

За стабилността на световния ред е необходима силна валута като долара, но също така се нуждаем от алтернативи, заяви френският президент

13:07 | 12.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еманюел Макрон <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че еврото все още не е „ясна алтернатива“ на долара благодарение на международната „сила“ на американската валута.

„Досега не успявахме да направим еврото толкова силно, колкото долара“, заяви Макрон в интервю за CNN. По думите му европейските власти са свършили „чудесна работа“ през последните години, но все пак тя не е достатъчна.

Президентът посочи също, че европейските корпорации и фирми все още са прекалено зависими от американската валута. „За мен това е въпрос на суверенитет. Затова искам да работим много тясно с нашите финансови институции на европейско ниво и с всички наши партньори, за да се изгради капацитет за по-малка зависимост от долара“, заяви той, цитиран от Bloomberg.

„Това не означава, че трябва да бъдем опоненти, но смятам, че за стабилността на световния ред е необходима силна валута като долара, но също така се нуждаем от алтернативи. Еврото трябва да е една от тези алтернативи, което означава, че ние трябва по-добре да подобрим нашите финансови структури и финансирането на нашите играчи на ниво на еврозоната“, посочи Макрон.

Според френския президент китайската валута също се явява де факто алтернатива на долара. Тя обаче не е „на глобално ниво, а за определен регион“.

Подобна позиция застъпи и генералният секретар на ЕСМ Калин Анев Янсе в интервю пред Investor.bg миналия месец.

„Нашата амбиция не е еврото да замени долара, а да се придвижим към една многополюсна парична система, където няколко валути – със сигурност включвайки и долара, еврото и юана, ще имат конкурентна важност“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
това е все едно ти да се окажеш умен, макар и чистач ... и двете клонят към нула ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Игра с огъня. Накрая Рашките да не се окажат най-големият съюзник на ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още