IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скептиците за паунда стават оптимисти?

Вероятно ще се стигне до сделка за Brexit следващата седмица, твърдят анализатори

19:30 | 09.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дори фонд мениджъри, които по-рано са избягвали паунда, вече се настройват за рали, тъй като Великобритания се насочва към споразумение за Brexit, предава Bloomerg.

Allianz Global Investors, който от референдума през 2016 г. досега непрекъснато осъществява къси продажби за британската валута, сега преминава към т. нар, Long-Positions (дълги позиции), пише медията.

„В крайна сметка нашето мнение е, че сделка ще има, така че паундът ще поскъпне много", казва Карспър Бржезиняк, портфолио мениджър в Allianz, който контролира активи за 524 милиарда евро. „А ако има гласуване в парламента, мисля, че по-вероятният резултат ще бъде оставане в ЕС, отколкото излизане без сделка".

Но те не са единствени – и Union Bancaire Privee (UBP) вече вижда нарастваща волатилност и възнамерява да купува стерлинги, защото е убеден, че британската валута е подценена.  paund paund

Бржезиняк има целева цена от 1,35 долара за лира в краткосрочен план и 1,4 долара за лира в рамките на година, като това е в съответствие със средната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори. Той има дълги позиции и за еврото и австралийския долар, докато  валутният ръководител на UBP Оливер Долейрс залага срещу швейцарския франк.

През тази година паундът се намира в отвесна спирала, тъй като срокът за напускане на Европейския съюз се приближава все повече, без да се вижда сделка. Настроението се промени едва през този месец, което доведе до рали на стерлинга. Сега налице е оптимизъм, че договорът за излизане може да бъде финализиран през следващата седмица – макар че въпросът за ирландската граница остава основно препятствие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Обикновено увереният апломб , с който големи играчи на пазара коментират поведението на дадена валута означава, че ще правят точно обратното на това, което приказват, а посоката на движение също ще е обратна на "предсказанията" им. Всички помним, че преди година и нещо точно Алианц предричаха паритет на долара и еврото, че и още спад на еврото. Нищо подобно не се случи Тея новини са за балъците..... В момента има нещо, което пречи на Тръмп да свали драматично долара и се опитвам да разбера какво... Трябваше отдавна еврото да е станало поне 1.30$....Не е ясно с какво Европа е хванала ФЕД за топките, но очевидно последните не могат да си разиграват коня както до преди 3 години... Иначе отдавна да са отпочнали поредното печатане и да сринат зеленото... Но с тея войни и про.стотии на перчемлията нещата излизат извън цялостен еврейски контрол, или по-скоро от едни еврейски ръце в други,... Та да видиме накъде ще тръгне лирата. Верно, че доста дълго стоя слаба. Време е некои вече да кешират ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Интереса на британските компании и на GB не винаги съвпада. И ако същите биват изправени пред избор GB or EU е ясно какво ще изберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Ще си останат с оптимизма Дори и при сделка след година или две 1 паунд ще бъде равен на 1 евро Трудностите пред британците тепърва престоят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още