IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Държавна намеса на пазара на горивата може да влоши положението

Зимата винаги изостря общественото недоволство, каза енергийният експерт

10:19 | 09.11.18 г. 4
Тасев: Държавна намеса на пазара на горивата може да влоши положението

Шофьорите в България може да настояват за държавна намеса, но невинаги държавата може да помогне за свалянето на цените на горивата, а точно обратното - може да влоши положението. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "България сутрин" пред Bulgaria ON AIR. Коментарът бе по повод организирането на поредните протести на шофьори заради поскъпването на горивата.

От лятото цените на горивата плавно и постепенно започнаха да се повишават, като достигнаха стойности от около 2,40 лв. за литър бензин. Цената на дизела тогава беше около 1,70 лв., а сега е колкото на бензина с разлика от 1-2 ст.

Справка с цените на горивата в Европа показва, че бензинът и дизелът у нас се предлагат на едни средни цени. Най-скъпи са те в Норвегия, където бензинът е 3,42 лв., а дизелът - 3,36 лв. Най-евтините горива са в Русия, там един литър се продава за 1,18 лв.

"Реално не е икономически целесъобразно, след като вие сте купили гориво на по-висока цена, да свалите цената, на която продавате. Протести на шофьорите винаги е имало и винаги ще има. Просто зимата винаги изостря общественото недоволство", обясни екпертът

"Трябва да се отбележи, че у нас горивата са с един от най-ниския акциз в цяла Европа. Съответно не може да разчитаме, че ще се смъкне още. Когато има голямо търсене, естествено, че търговците ще вдигнат цената - просто българинът се вози като шейх - сам в колата", твърди проф. Тасев.

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, когато падат цените на суровия петрол, не така бързо започват да падат и цените на горивата по бензиностанциите, защото си има дълга верига.

Още вижте във видеото.




 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Държавна намеса трябва да има, ама не при бензиностанциите (освен КФН / КЗК), а при данъчните складове/ Защото някак си много странно 90% са съсредоточени на 1 място. Без коментар и за единствената рафинерия в света, дето работи 20 години на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Прав си Тасев Но скоро няма да има нужда от държавна намеса Скоро ще видим цени на суровия петрол от 55-60 долара за барел Тогава търговците на горива трябва да са много безсрамни за да не намалят цените Прав и за това че когато намаляват цените на суровия петрол цените на търговците не могат да намаляват веднага Но не можеш да обясниш защо когато цените на суровия петрол започнат да се повишават търговците веднага повишават цените на дребно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още