IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България е първа в Европа по брой на жени в IT сектора

Опитваме се да привлечем българите от чужбина, за да преодолеем липсата на кадри, посочи Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг"

18:30 | 08.11.18 г. 4
Експерт: България е първа в Европа по брой на жени в IT сектора

През последните години IT секторът постигна сериозни успехи, изгради се стартъп екосистема, започнаха да излизат български продукти от световна величина, бяха сключени ключови сделки, в които чуждестранни компании придобиха български играчи, а бизнесът отчита двуцифрен ръст.

Това каза Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг", в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“България е на първо място в Европа по брой на жените, работещи в IT сектора, като това е добра тенденция, посочи Славов и коментира, че през последните години има нужда от повече конфигурация и различни типове мислене в бранша. – Мъжкото и женското мислене се допълват много добре при създаването на продукт и контрола на качеството. Доволен съм, че в „Булпрос Консултинг“ има много жени, които участват активно в процеса на работа.”

Изпълнителният директор на "Булпрос Консултинг" отбеляза, че липсата на кадри в технологичните специалности е световен проблем.

“В България проблемът се съчетава с демографската криза. В момента се опитваме да привлечем българите, които работят в чужбина. Необходимо е да се работи съвместно с висшите учебни заведения и да се създават все повече академии за обучения. В бъдеще ще има огромна необходимост от нов тип хуманитарни и социални професии”, прогнозира той.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 5 години
Все някога трябва да стигнем до такова умствено развитие, че за нас да е важно, не какъв пол е човека, а дали може и дали го може качествено. Като казвам без значение какъв пол е, искам да съм ясен, че не говоря за извращения, а за класическата дума пол - мъж/жена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
пропусна тричане на кучета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Не знам защо се опитвате агресивно да пробутвате безумните лозунги на 60-те години. Днес е почти 2020 все пак и такива среновековни ценности мястото им е в музея на глупостта, а не да се леят като река от всяка родна медия. Ние българите НЕ ПОНАСЯМЕ прогресивните ценности на 60-те и ние си имаме наша култура и начин на живот и морал и нямаше нужда от ценности като права на човека, еманципация на жените, права на животните, околната среда, децата, малцинствата и прочие и прочие. Колкото и да е лоша нашата култура и морал тя си е наша и не не искаме вашите гнусни прогресивни ценности да я заменят тази култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Наместо да дундуркат дечица , еманципираните кифли правят "кариера" и къде 40те , след много "удоволствия" , остават в къщи в компанията на някоя котка ... щот никой не ги трае па и за нищо не стават !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още