IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Инерком“ призова да не бъде въвличана в политически кампании

Компанията подчертава, че не е политически обвързана и не се ползва с политически протекции

18:51 | 07.11.18 г. 1
<p>
	Гинка Върбакова. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Гинка Върбакова. Снимка: Investor.bg

Българското дружество „Инерком“ заяви, че не желае да бъде въвличано в различни политически кампании по повод излязлата в понеделник новина, че „ЧЕЗ България“ предприема рокади в надзорните съвети на две от трите български дружества на чешката компания с идеята да бъдат заменени нейни членове от представители на бизнеса на Гинка Върбакова. 

„Инерком“ подчерта, че не е политически обвързана и „не се ползва с политически протекции“ и не желае да се превръща в инструмент за водене на политически кампании.

В своето съобщение до медиите компанията твърди, че сделката с ЧЕЗ „следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики и подобни сделки“.

В понеделник Комисията за финансов надзор съобщи, че при нея са постъпили уведомления за общи събрания на две от трите български дружества на чешката енергийна компания - „ЧЕЗ Електро“ и „ЧЕЗ Разпределение“.

За да бъде завършена успешно сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ, компаниите трябва да получат разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно регулиране, както и да бъде платена договорената сума.

Вече на два пъти КЗК забранява сделката, като на този етап казусът ще продължи своето развитие в съда. Очаква се делото да започне в началото на следващата година.

От „Инерком“ добавиха, че към настоящия момент държавата не притежава акции от капитала на дружествата от групата на ЧЕЗ в България и няма законови основания да предлага членове на надзорните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Ами като не иска да бъде въвличана да не го играе политическа каса инТерком.Сделката е повече от ясна - скрито придобиване на активите и източването им чрез SPV от банкови кредити и оШфорки.Ако се проследят банките и оШфорките кредитори ще стане ясно кой точно какво придобива и как гарантира.Гешев да си размърда мозъчната клетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още