IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен експерт: Достъпът на България до LNG терминал ще осигури по-евтин газ

Според Васко Начев в краткосрочен план цената на петрола няма да надвиши 100 долара за барел

12:52 | 05.11.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Достъпът на България до втечнен природен газ чрез изграждане на връзка с гръцкия терминал при Александруполис ще осигури по-евтино синьо гориво за страната ни, смята енергийният експерт Васко Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е напълно възможно България да участва в проекта за терминал за втечнен газ до Александруполис. 

„Възможността е голяма. Надявам се това да не остане само в сферата на политическото говорене“, заяви той, като добави: „През последните години редица частни инвеститори проявяваха сериозен интерес“.

Начев коментира и евентуалното „отлъчване“ на Украйна от доставките на руски газ към Европа. Според него Киев играе ролята на „балансьор“ при транзита на газ и Москва не може да избегне този факт, тъй като Украйна притежава 33 млрд. куб.м газохранилища.

Начев обърна внимание и на петролните пазари, като прогнозира, че в краткосрочен план цената на петрола няма да надвиши 100 долара за барел.

„Цената на петрола се възстановява до нива, които пазарът може да понесе. Цената за барел ще се задържи между 70 и 75 долара, като е възможно редица геополитически фактори да доведат до краткосрочна волатилност в цените“, коментира още той.

Вижте повече във видео материала: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Експерта прогнозирал че цената на петрола в краткосрочен план нямало да надвиши 100$. Ау то такива експерти с лопата да ги ринеш...Хайде и аз ще стана експерт като прогнозирам че в средно срочен план цената няма да надвиши 200$ а в дългосрочен 1000$. А ако случайно пък надвиши да знаете че понятията "средносрочен и дългосрочен" са с продължителност до деня преди цената да ги надвиши. Няма нужда да ми благодарите аз съм експерт все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Onia
преди 5 години
Идеята е в Александруполис да простига газ от Кипър и Израел където откриха големи количества наскоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Onia
преди 5 години
Императоре, защо толкова те е страх, че може да имаме и друг доставчик на газ??? Ти колко супермаркета предпочиташ да имаш около дома си??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още