IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: САЩ нанасят удар на Договора за неразпространение на ядрени оръжия

Според Али Хаменей Тръмп е дискредитирал страната си

14:35 | 03.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С новите си санкции срещу Иран САЩ нанасят за пореден път мощен удар на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, заяви министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от ТАСС.

"Обявената от Вашингтон нова вълна от антиирански санкции цели да подрони последователните усилия за запазване на въпросната договореност, предприемани от участниците в Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма", се казва в изявление, поместено днес на сайта на руското дипломатическо ведомство.

Поетият от Вашингтон курс към разрушаване на международноправните инструменти в сферата на ядреното неразпространение и контрола над въоръженията буди дълбоко разочарование и нарастващо безпокойство. САЩ нанасят нов мощен удар по Договора за неразпространение на ядрените оръжия, лицемерно разсъждавайки, че е необходимо да бъде укрепен, а фактически насочват нещата към разпадането му, твърди външното министерство в Москва, цитирано от БТА. 

От своя страна, върховният ръководител на Иран аятолах Али Хаменей заяви днес, че Тръмп е дискредитирал страната си и че крайният губещ от възстановяването на санкциите срещу Техеран ще е Вашингтон, предаде Франс прес.

"Този нов американски президент дискредитира това, което беше останало от престижа на САЩ и демокрацията. Силата на САЩ да упражняват принуда, използвайки икономическата и военната си мощ, също отслабва", отбеляза аятолах Хаменей в профила си в Twitter.

Той осъди възобновяването на американските санкции, най-вече тези срещу иранския петролен отрасъл, които се очаква да влязат в сила в понеделник.

"Спорът между САЩ и Иран продължава повече от 40 години, а САЩ действаха усилено против нас", допълни водачът на Ислямската република и заклейми тази "война с военни, икономически и медийни средства".

Според аятолахът крайният губещ в този спор ще са Съединените щати, а победителят ще е Ислямската република.

Междувременно турският министър на търговията Рухсар Пекджан заяви, че Анкара е получила първоначални индикации, че ще бъде сред осемте страни, изключени от американските санкции срещу Иран, но очаква този въпрос да се изясни в понеделник, предава Ройтерс.

Членката на НАТО Турция зависи силно от внос за посрещане на енергийните си нужди, а съседен Иран е сред основните й източници на петрол, заради близостта, качеството и благоприятните цени, отбелязва агенцията.

"Според първоначалните информации Турция ще бъде сред осемте страни. Но ние още не знаем това със сигурност. Ще стане ясно в понеделник", заяви Пекджан пред журналисти в Анкара.

Източник от сферата на промишлеността заяви миналия месец, че Турция е положила усилия да намали покупките на ирански петрол преди влизането в сила на американските санкции, но би предпочела да запази известни количества от иранския внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Путин хванал златната рибка и я пуснат.Тя учудено го попитала:- А 3-те желания?Путин с досада:- Хайде казвай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още