IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бенямин Нетаняху: Да спрем злонамерените действия на Иран срещу Европа

С влизането на Сърбия в Европейския съюз той ще стане по-силен, каза от своя страна Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград"

15:18 | 02.11.18 г. 1
<p>
	<em>Премиерите на България, Гърция, Румъния и Израел Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчил&nbsp;&nbsp;и Бенямин Нетаняху и президента на Сърбия Александър Вучич. Снимка: БТА</em></p>

Премиерите на България, Гърция, Румъния и Израел Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчил  и Бенямин Нетаняху и президента на Сърбия Александър Вучич. Снимка: БТА

Вие сте истински приятели, чест е за мен и моята държава да присъстваме на тази регионална среща. Това каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който участва в пресконференцията след Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция "Евксиноград", цитиран от БТА. Той благодари на Бойко Борисов за домакинството.

Израелският премиер припомни, че евреите са преминали през изключително трудности по време на Холокоста, но на Балканите са се намерили смели мъже и жени, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите многократно, което няма как да бъде забравено. Той поздрави и благодари на лидерите на Балканите, защото имат единна позиция срещу антисемитизма. За него е много важно и полученото съпричастие във връзка със стрелбата в синагогата в САЩ. 

Бенямин Нетаняху посочи, че израелските служби са предотвратили множество терористични атаки и това се е дължи и на доброто сътрудничество със страните от Балканите. 

На двустранни срещи с всеки един от колегите му, както и на общата среща е било обсъдено как да се задълбочи сътрудничеството с Израел.

Технологиите, енергетиката и сигурността са трите сфери, които за израелския лидер са много важни. Обсъдено е как Израел може да помогне в постигнато на целите в енергийните доставки. В сферата на енергетиката са обсъдени два проекта, като целта е да се повиши ефективността на енергийните доставки. Единият от проектите е газопроводът "Ийст-Мед" (Източно-средиземноморския газопровод), който ще е най-дългият газопровод и ще подпомогне диверсификацията на газовите доставки на Балканите.

По отношение на сигурността Бенямин Нетаняху изтъкна, че големият проблем е Иран и трябва да се направи всичко, за да се предотвратят враждебните действия на тази страна, които са насочени и срещу Европа. По думите му е много важно за стабилността на региона и на света Саудитска Арабия да остане един стабилен регион.

Премиерът на Израел добави, че много израелски туристи посещават България, Гърция, Сърбия и Румъния, което показвало, че народите се обичат.

С влизането на Сърбия в Европейския съюз той ще стане по-силен. Това каза от своя страна премиерът Бойко Борисов на пресконференция след Четиристранната среща. „Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел. В рамките на ЕС трябва да повдигнем нивото на свързаност и енергийна, и инфраструктурна, дигитална нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното“, каза още Борисов, цитиран от агенция „Фокус“. По думите му четворката има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. По отношение на присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху Борисов коментира, че това, че сме поканили скъп гост, дава възможност на колегите в двустранните срещи да си говорят и за инвестиции, и за всичко, което ги касае тях.

Нашата среща показва решимост да засилим сътрудничеството на нашите страни. Усилията са насочени към повишаване на свързаността на страните от региона, каза във Варна от своя страна премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

Свързаността и сигурността са много важни за страните от региона, каза още тя. Тази свързаност може да позволи по-голям растеж на икономиката на нашите страни, а кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и ще допринесе за балансирано развитие на страните от Балканите, добави още Дънчила и обяви, че приоритет е развитието на обща транспортна и енергийна инфраструктура.

Ще работим за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците на енергия и за интерконекторните връзки, каза още премиерът на Румъния. Страната ни е съгласна да има работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждане на мостове през Дунав и магистрали, които да ни свързват с България, отбеляза тя. 

Израел може да играе много важна роля в нашия регион, заяви от своя страна премиерът на Гърция Алексис Ципрас в резиденция "Евксиноград". 

Той изтъкна, че четиристранните срещи вече са станали институция, а премиерът на Израел е важен събеседник и приятел в рамките на тази среща, с когото ще се говори за възможностите за по-широко сътрудничество на страните от четиристранния формат.

Гръцкият премиер припомни случилите се политически събития в региона на Балканите през последните четири години и изтъкна приноса на българското председателство на Съвета на ЕС, което той определи като Балканско и изрази надежда предстоящото румънско председателство да даде нова европейска перспектива за Западните Балкани. Той напомни и за Преспанското споразумение, с което се отбелязва разрешаването на един многогодишен проблем, който се отнася до целия регион.

Гръцкият премиер подчерта значението, което се придава на присъединителния процес на всички държави от Югоизточна Европа и особена на Сърбия, която е на първата линия на страните кандидатки, като подчерта важността, че на днешното събитие присъстват три страни от ЕС плюс Сърбия.

Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, в която ще бъдат определени крачките и графиците на реализирането на инфраструктури проекти, каза още гръцкият премиер. Единият е за модернизация на железопътната връзка Александруполис - Бургас - Варна, който заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница, ще стане съвременна скоростна жп линия.

Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас, допълни премиерът на Гърция. Той съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти.

Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона - интеконектора България - Гърция - вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар. Той информира, че в присъствието на премиера на Израел са били обсъдени възможностите за Източносредиземноморския газопровод.

Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза президентът на Сърбия Александър Вучич.

Той благодари за гостоприемството на българския премиер и за организацията на срещата. За Сърбия това са важни срещи, чест е и присъствието на премиера на Израел, каза той. Говорихме за енергийната свързаност, която е ключова за страните от региона, посочи той. Запознахме премиера Нетаняху с инфраструктурните проекти и помолихме за помощ за Балканския маршрут на природен газ - това би било най-добре за нашите страни, както и страните от Средна Европа и Италия, посочи Вучич. Говорихме и за инфраструктурните проекти и се надявам през декември на среща в Белград да конкретизираме нещата, каза той

Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността, посочи Вучич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Явно се оформят съюзите, вече явно :)The delegation was led by communications strategist Joel Rosenberg and included former U.S. congresswoman Michele Bachmann, according to an emailed statement by the group, as well as heads of American evangelical organizations, some with ties to Israel.Saudi Arabia's crown princes hosts Christian evangelical leadershttps://***.nbcnews.com/news/world/saudi-arabia-s-crown-princes-hosts-christian-evangelical-leaders-n930201
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още