IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Трейдинг: Корекцията на Wall Street не променя нищо на пазарите

Индексът на икономическите изненади е показателен за оптимизма на пазарите

20:52 | 19.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Октомври вече се очерта като изключително динамичен месец. Лятото премина при спокойна търговия и цените на активите се движеха по начин, който е характерен за икономическия възход. Именно в това се крие голямото неравновесие на пазарите, защото инвеститорите не се готвят за върха на цикъла. Те не отчитат риска от забавяне на процеса на повишаване на лихвите в САЩ, нито опасността от балон в цените на активите. Централните банкери също не дават знак, че е необходима предпазливост на пазарите. Октомври показа именно колко сложен е пъзелът в момента, пише в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Състоянието на глобалната икономика

Индексът на икономическите изненади (Citigroup Economic Surprise Index), който показва разминаването между очакванията и реалните данни, е показателен за оптимизма на пазарите. В момента няма висок оптимизъм и разочарования за инвеститорите, но няма и положителни изненади. В началото на годината анализаторите прогнозираха значително по-добър растеж, отколкото след това показаха данните, и това стана причината за спада на пазарите през февруари и март. В момента очакванията и прогнозите не се разминават с действителността.

Растежът на развитите икономики средно е 2.4%, докато развиващите се страни растат с 4.7%. Прогнозите на МВФ обаче не са толкова добри за следващите години, когато се очаква реалния растеж в развитите страни да падне до 1.7%. Той беше на това ниво в началото на 2016 г., откъдето тръгна последния ръст на Уолстрийт. Изводът е, че спада на борсите през октомври не е следствие на изненадващо икономическо забавяне, въпреки ефектите от търговската война.

Акциите на дефанзивните сектори, като комуналните услуги, се представят по-добре от циклични компании, каквито са банките. Вероятно част от инвеститорите вече се готвят за икономическото забавяне, но те остават малцинство. В противен случай нямаше да има такива високи оценки на технологичните акции. Азия и Европа подхождат по-трезво. Китайският пазар е 30% надолу от стойностите си в началото на годината.

Индексите в Германия и Великобритания са почти 10% надолу от началото на годината. Те отчитат също така проблемите около Brexit и италианския дълг, а не само тарифите на Тръмп. При това, лихвите в еврозоната стоят на нулево равнище и финансовата система помпа пари в икономиката. Растежът в Европа изостава, но недостатъчно, за да определи такава разлика в представянето на фондовите пазари.

Оценката на акциите

Американският пазар е значително по-скъп спрямо Европа. Коефициентът цена/печалба (Р/Е) на S&P 500 надхвърля 19, докато германският DAX се оценява на 15 пъти над печалбите. И двата показателя ще се подобрят през следващите две години, когато се очаква ръст на печалбите. Прогнозите за финансовите резултати обаче не съответстват на заложения от МВФ икономически растеж. Повишаването на лихвите в САЩ и високата задлъжнялост също не са отчетени пряко в цените на акциите.

Скокът на доходността на правителствените облигации стана повод за разпродажби на акции. 10-годишните книжа достигнаха 3.25%. Препоръчително е да не се бърза с нови покупки на акции и индекси преди да се стабилизира пазарът на облигации.

Ангажименти на трейдорите 

Спекулантите използваха спада на Wall Street, за да увеличат значително позициите си във фючърси върху S&P 500 и Nasdaq 100. Големите инвеститори имат значително повече нетни дълги позиции, отколкото след спада през февруари. Разликата с началото на годината е в това, че сега големите играчи купуват при ниските цени, докато тогава те са продавали при възстановяването след спада. Възниква въпросът кой ще подкрепя акциите във възстановяването им до края на годината? Професионалните инвеститори вече накупиха акции, а индивидуалните инвеститори са изплашени от мащаба на разпродажбите. Корпоративните отчети дават подкрепа на пазара в краткосрочен период. Реакцията на пазара при негативни новини ще покаже дали инвеститорите ще купуват до края на годината и дали ще видим нови върхове на пазара.

При облигациите се наблюдава пик на късите позиции, което също не е изненада предвид очакванията за повишение на лихвите. Инвеститорите залагат на продължаване на разпродажбите на книжата, въпреки острата критика на президента Тръмп към Федералния резерв. Дългосрочните инвеститори обаче не изглеждат толкова притеснени. Правителствените книжа запазват своето място в портфейлите, особено на върха на икономическия цикъл. Същото се отнася и за златото, което преживя вече най-тежкия си период по отношение на повишаването на лихвите. Ценният метал се покачи с 50 долара спрямо най-ниските си нива, въпреки постепенното увеличение на късите позиции на спекулантите. При златото дори съществува риска да се затварят тези позиции на пожар при скок на цената.

Необходими ли са промени в портфейлите?

Ситуацията на пазарите не се е променила съществено спрямо два-три месеца назад. Няма нови събития и новини, които да предсказват промяна на настроенията на инвеститорите. Достигането на пазарен връх през следващите години предстои, така както е ясно, че икономическият цикъл наближава максимума си. Затова е добре да продължат да се държат в портфейла инструменти с по-нисък риск, каквито са облигациите. Златото изглежда още по-добър вариант за покупка в момента, защото обръща посоката си след голям спад досега.

Поевтиняването на акциите през октомври обаче е краткосрочна възможност за покупки и печалба от възстановяването в последствие. Времето за покупка трябва да бъде избрано правилно, предвид все още ранния етап на корекцията и опасността от нови продажби. Идеята зад такава сделка е да се поеме повече риск в очакване на растеж в края на годината. Подобна стратегия може да се окаже единственият вариант за печалби и през следващата година. Тогава върху пазара ще натежи повишението на лихвите, високата оценка на акциите и забавянето на растежа в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Todor Sabev
преди 5 години
,,Индексите в Германия и Великобритания са ПОЧИТИ 10% надолу от началото на годината,,По статията работи: Екип на Investor.bg И туй с как точно го сметнахте. Екипа да не е писал статията по време на някое парти.DAX януари - 13600. сега - 11000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 5 години
Ще си покаже... аз си мисля, че ще е само корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Само дето това не е корекция, а началото на мечи пазар, който ще доведе до сривове в цените на акциите от 50-70%. Amazon и Netflix спокойно могат да се сринат и с 99% акциите им. Значи повечето пазари вече са надолу с поне 12% за 2018 и това е корвкция, а мечия пазар започва от спад от 17% обикновено и ние сме невероятно близо до този момент. Елана може да и да изгърми ако продължава с розовите очила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още