IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще измести ли електронната търговия пазаруването във физически магазини в ЦИЕ?

Електронната търговия в шестте страни от региона ще нараства с 8,8% на година, прогнозира консултантска компания

19:07 | 19.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Електронната търговия няма да измести пазаруването във физически магазини в Централна и Източна Европа, показва проучване на консултантската компания  Colliers International.

В краткосрочен план е налице потенциал за съвместно съществуване на онлайн и на традиционната форма на търговия в шестте страни от ЦИЕ. Стабилното увеличение на продажбите на 71.5 млрд. евро към 2022 г. или общ годишен ръст 4,9%, създава достатъчно възможности за благоприятно развитие на разнообразни концепции, посочва компанията.

Консервативната прогноза за търговските резултати на електронната търговия в шестте страни от ЦИЕ е за нарастване от 8,8% на година, като започне от 13,1 млрд. евро и достигне до 20 млрд. евро в края на периода.

Има ли потенциал за експанзия

Търсенето на продукти онлайн, според изчисленията на Colliers, ще генерира необходимост от 198 хил. кв.м логистични/складови площи на годишна база в ЦИЕ през периода 2018-2022 г. при допускане, че наличният капацитет бъде напълно усвоен. В сравнение с това търсенето на логистични/дистрибуционни площи от страна на традиционната търговия ще бъде в размер на 865 хил. кв.м. на година поради нарастващите продажби.

Адаптация вместо унищожение

Новата концепция – откриване на шоуруми, може да подпомогне стратегията за оцеляване на традиционната търговия. Въпреки че Colliers не очаква скок на наемните нива на търговски обекти в шестте страни от ЦИЕ поради влиянието на електронната търговия, този сегмент на недвижимите имоти не изглежда пренаситен с площи към настоящия момент. Общият ръст на продажбите в сектора показва, че традиционната търговия няма да изчезне просто така, дори и при наличие на инфлация.

Значителното покачване на възнагражденията, стабилното увеличение на БВП и активното отпускане на банкови кредити ще задържи търговията на повърхността.

В какъв етап от развитието си е електронната търговия?

Електронната търговия има голяма заслуга за бързото разрастване на сектора на услугите в шестте страни от ЦИЕ. Именно поради динамичното й развитие е много трудно да се правят точни оценки. Colliers е използвала данните на Statista за големината на пазарите през 2017 г. и очакванията за развитието им до 2022 г. Размерът на пазара през 2017 г. в шестте страни от ЦИЕ според изчисленията на Statista е 13,1 млрд. евро.

Според други източници размерът на този пазар в ЦИЕ е много по-голям. Те взимат най-високите стойности на показателите за всяка държава от региона и по този начин той възлиза на 20,1 млрд. евро през 2017 г. Най-голям потенциал са растеж на електронната търговия в бъдеще има в Румъния, Чехия и особено в Полша, отбелязва Colliers.

Колко бързо ще се разрасне електронната търговия?

Colliers смята, основавайки се на очакванията на Statista, че общите приходи от тази форма на търговия в шестте страни от ЦИЕ при консервативния сценарий ще нарастват с 9% на година до 2022 г. Към 2022 г. общият им размер ще бъде минимум 20 млрд. евро, което представлява увеличение от над 6,9 млрд. евро.

Ръст на логистичните площи в ЦИЕ

Общият размер от 1,063 млн. кв.м. на необходимите търговски площи при консервативния сценарий за експанзия от 9% на електронната търговия при 4,9% ръст на продажбите от всички канали на търговия, предполага наличност от 3,3% логистични площи в шестте страни от ЦИЕ. Това са 62% от площите в строеж през второто тримесечие на 2018 г. и 87% от усвоените площи през последните 4 тримесечия.

Допълнителни логистични площи ще бъдат необходими само при по-голям дял на онлайн продажбите. При електронната търговия Colliers прогнозира съотношението между продажби и квадратура да бъде наполовина на това, което е налице при традиционната търговия. Тази разлика предполага необходимост от допълнителни площи от 107 хил. кв.м средно на година до 2022 г., ако електронната търговия е с дял от малко над 10%. При амбициозния сценарий – ръст на продажбите от 13,2% средно в шестте страни от ЦИЕ допълнителните площи ще възлизат на 263 хил. кв.м.

Ефект върху търсенето на търговски площи в ЦИЕ

Консервативният сценарий е от 6,9 млрд. евро приходи от електронна търговия и 10% дял в общия ръст на продажбите – 71,5 млрд. евро през 2018-22 г. Другото възможно развитие – електронната търговия да измести напълно традиционната до 2022 г., изглежда невъзможно. Това би означавало увеличение от 19%-29% на онлайн продажбите в региона. В Обединеното кралство към момента те са 15,2%. Консервативният сценарий предполага 34 млрд. евро онлайн продажби и дял от 20% от общия до края на разглеждания период или 80% дял на традиционната търговия. Това означава, че дори при инфлация търсене ще има.

До освобождаване на търговски площи обаче едва ли ще се стигне. Отчитайки квадратните метри търговска площ в шопинг молове на глава от населението през второто тримесечие на 2018 г. в шестте страни от ЦИЕ към БВП на глава от населението през 2015 г. предположенията са, че дори е възможно да са необходими допълнителни площи в отговор на очакванията за ръст на продажбите.

Какво ще е развитието на наемните нива?

С експанзията на електронната търговия наемните нива ще се променят, прогнозира Colliers, но не очаква големи корекции на наемите в низходяща посока, тъй като традиционната търговия в шестте страни от ЦИЕ ще генерира най-малко 27 млрд. евро до 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
I
преди 5 години
Достатъчно е да погледнем към Щатите за да разберем, какво е бъдещето на моловете и електронната търговия.Сиърс, една от най-големите ритейл компании със 100 годишна история фалира! Walmart инвестира във индийския онлайн мол Flipkart 16 милиарда долара!!!!http://***.mbauniverse.com/group-discussion/topic/business-economy/walmart-and-flipkart-dealAlibaba инвестира в екомерс компанията Lazada 4 милиарда долара!!!https://***.reuters.com/article/us-alibaba-lazada-funding/alibaba-doubles-lazada-investment-to-4-billion-in-aggressive-southeast-asian-expansion-idUSKBN1GV09W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още