IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen и Ford обмислят сливане в най-голямата автомобилна компания в света?

Според експерти моментът за подобен ход е настъпил

17:20 | 19.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Twitter</em></p>

Снимка: Twitter

През юни тази година Volkswagen и Ford подписаха споразумение за сътрудничество, като поставиха основите на стратегическо партньорство между два от най-големите автомобилни производителя. Според последните информации то може да се превърне и в нещо по-голямо, твърди The Detroit Bureau.

Първоначално двата производителя ще съсредоточат усилия върху съвместна разработка на нови превозни средства, както и върху по-добро обслужване на клиентите. Именно това кара някои експерти да вярват, че Ford и Volkswagen обмислят и пълно сливане, което ще създаде най-голямата автомобилна компания в света.

Подобен ход би бил полезен и за двете страни. Германската компания ще се възползва от силните позиции на Ford на пазара в Щатите, докато „Синият овал” ще получи помощ в Европа, Латинска Америка и Китай, където загуби позициите си през последните години.

Освен това двата производителя ще могат да си поделят платформа и да разширят продуктовата си гама. Ford, например, изостава много при електрическите автомобили, но сега е готова с доста агресивен план за електрификация на гамата си и може да получи сериозна помощ от новия си партньор. В същото време Volkswagen трябва да изчисти имиджа си в Щатите, който беше сериозно изцапан от Дизелгейт. И за целта ще предложи компактен пикап, базиран на Ford Ranger.

Според източници на Motor1 моментът за сделка между двете компании е перфектен. Ford е изправен пред сериозни предизвикателства, като новият шеф – Джим Хакет, вече работи върху радикалната трансформация на компанията. Тя включва изоставяне на традиционните седани и купета в САЩ и насочване върху увеличаване на електрифицираните и автономни превозни средства, като и масивно разширяване на гамата пикапи, кросоувъри и SUV-модели.

Последните информации сочат, че преговорите между двата производителя вече са в ход. Във всички случаи те ще доведат до разширяване на партньорството между Volkswagen и Ford, но в какви размери ще бъде то, предстои да разберем.

Други подобни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още