IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Застаряващото население на Европа може да доведе до по-дълги рецесии

Също така е възможно възстановяването да е по-бавно и по-повърхностно, с по-голям риск от пропускане на целите, посочи Петер Прат

17:38 | 17.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петер Прат <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Прат Снимка: Архив Ройтерс

Застаряващото население на Европа може трайно да затегне паричните политики на континента, водейки до по-дълга рецесия и слабо възстановяване. Това заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прат, цитиран от Ройтерс.

Демографските промени в Европа вече водят до понижаване на лихвените проценти, ограничавайки възможностите за действие на ЕЦБ и увеличавайки риска по-често да се пропускат целите за инфлация, посочи той по време на свое изказване в Мадрид.

ЕЦБ не може да осъществи целите си за нивото на инфлацията през последните пет години, като не се очаква тя да достигне желаните 2% преди края на десетилетието. Това говори, че паричните политики може да са загубили силата си, въпреки че централната банка използва безпрецедентни средства, за да стимулира икономиката в региона.

„Трябва да внимаваме, когато постоянно поставяме върху централните банки бремето да ползват инструменти, с които да се справят с проблеми, които в края на краищата са причинени от структурна икономическа и финансова неефективност“, заяви икономистът.

И макар неконвенционалните методи да са се доказали като полезни засега, то неутралният лихвен процент е намалял драстично, докато със застаряването на населението се увеличават спестяванията, забавя се ръстът на производството и се увеличава броят на пенсионерите спрямо активно работещите.

„Рецесиите може да продължат по-дълго, а възстановяването може да е по-бавно и по-повърхностно, с по-голям риск от пропускане на целите“, заяви Прат, имайки предвид отражението на по-ниския неутрален лихвен процент върху политиките на ЕЦБ.

Икономистът допълни, че сред възможните решения на създалата се ситуация е увеличаване на пенсионната възраст, както и политики, които да окуражат заетостта, например чрез подобряване на трудовата мобилност и по-ефективно обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
/statistik/daten/studie/72328/umfrage/entwicklung-der-jaehrlichen-inflationsrate-in-der-eurozone
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
"като не се очаква тя да достигне желаните 2% преди края на десетилетието. "Този данните от Евростат чете ли? Манипулатор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още