IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Борисов: ИКТ секторът допринася за растежа на икономиката

Трябва да се увеличи технологичният потенциал на предприятията и да се повишат дигиталните умения на пазара на труда, посочи заместник-министърът

15:46 | 17.10.18 г. 2
<p>
	Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката. Снимка: Министерство на икономиката

Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) е сред основните сектори, които допринасят със своя растеж за динамиката на брутната добавена стойност в икономиката с ръст от 4,9%. През последните години, секторът на ИКТ в България отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната.

Това отчете заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на годишия бизнес форум Индустрия 4.0, който се проведе в Пловдив, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

Той подчерта, че за да бъде българската икономика по-конкурентоспособна, от изключителна важност е  увеличаването на технологичния потенциал на предприятията и повишаването на дигиталните умения на пазара на труда.

“По данни на Евростат брутната добавена стойност на ИКТ сектора е на стойност 1,43 млрд. евро и нараства с 28%. Също така средногодишното нарастване на добавената стойност произведена от ИКТ сектора е 28%", информира зам.-министърът.

Лъчезар Борисов напомни, че през 2017 г. Министерският съвет одобри „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)“, като основа за разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция.

"Целта на настоящата концепция е да се създадат предпоставки за модернизиране, автоматизиране и конкурентно позициониране на българската икономика в средносрочен до дългосрочен план (2017 - 2030 г)", подчерта той.

Лъчезар Борисов каза още, че основата на стратегията стъпва на анализа на икономическата среда за развитие на цифровата трансформация, като стабилната макроикономическа обстановка и добре развит сектор на ИКТ.

Икономическият зам.-министър е категоричен, че индустриалната политика в България трябва да е базирана основно на развитие на конкурентните предимства на българската икономика, а именно ключовите местни активи, като добрата физическа и цифрова инфраструктура, уменията на работната сила, иновативния потенциал и стабилната макроикономическа среда.

По думите му през 2018 г. се очаква реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП, като тази тенденция ще се задълбочи и през 2019 г., ръстът трябва да достигне 9,5%.

"Цифровизацията осигурява уникална възможност за привличане на допълнителни инвестиции в иновативни и бързо развиващи се цифрови и цифровизирани отрасли в България", посочи Борисов и потвърди, че данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват, че тя следва световната тенденция на цифровизация на бизнес отношенията. "Своеобразен барометър за този процес е доколко развити в това отношение са секторите в българската икономика, както и потенциалът на българската индустрия да привлича повече високотехнологични инвестиции."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
И тука правителството трябва да налее пари в стартиращи фирми от униврситетите - по 100-200к лева на стартираща фирма. Хем е популистко, хем е ясно, че парите не са откраднати,---после аз съм бил комунист, хахахахаха ... много не си в час, момче! Като горния абзац също не е изобщо верен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
marto1992
преди 5 години
Жалко е, че при толкова много заети в ИТ индустрията има само няколко български продукта на световно ниво. Всички други фирми правят чуждите икономики по-конкурентни. Добрите специалисти бягат от България, защото няма как да се развиват - читавите работни места са много малко. А фирми като Google предпочитат да дръпнат българските специалисти в чужбина и никога няма да отворят офис в България - поради липса на критична маса качествени кадри. И тука правителството трябва да налее пари в стартиращи фирми от униврситетите - по 100-200к лева на стартираща фирма. Хем е популистко, хем е ясно, че парите не са откраднати, хем 5-10% от фирмите ще развият истински бизнес. 50 фирми на година по 200к лева = 10 милиона лева - нищо пара за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още