IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на Рупърт Мърдок – фаворит за позицията председател на Tesla

Джеймс Мърдок се изказва ласкаво за Илон Мъск, а двамата са приятели от години

08:46 | 11.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джеймс Мърдок със съпругата си Катрин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Мърдок със съпругата си Катрин. Снимка: Ройтерс

Джеймс Мърдок стана фаворит за мястото на Илон Мъск като председател на Tesla, който трябва да освободи  позицията до средата на следващия месец, пише Financial Times.

Двама души, запознати с дискусията, са заявили пред вестника, че Мърдок, който е неизпълнителен директор на Tesla, е водещ кандидат за ролята, за която SEC изисква да бъде независим председател. Друг човек пояснява, че все още се разглеждат и външни опции.

Мъск отказа да коментира темата първоначално. Няколко часа след публикацията на FT обаче той отговори в Twitter на твърденията, че водещият кандидат е Мърдок с отговора  „неправилно". Той не е отговорил незабавно на последващо искане за информация.

Известно е, че Мъск фаворизира Антонио Грасиас, водещ независим директор на Tesla, но е посъветван, че той може да не е достатъчно независим поради участието си в дружествата на Мъск. Компанията на Грасиас, Valor Equity Partners, е инвестирала в Tesla през 2005 г., като е продала своите акции по време на IPO-то на компанията през 2010 г. Той инвестира и в SpaceX, космическата компания на Илон Мъск.

Джеймс Мърдок е главен изпълнителен директор на 21st Century Fox, медийната компания, основана от баща му като част от бившата News Corporation. Роден през 1972 г., той е по-младият от двамата сина на Рупърт Мърдок. В ролята си на главен изпълнителен директор през 2017 г. той е спечелил 20,3 млн. долара, а през 2016 г. - 26,4 млн. долара.

Мъск се съгласи да напусне позицията на председател като част от извънсъдебно споразумение заради съдебния иск на Комисията по ценните книжа и фондовите борси относно твърденията, че е нарушил законите през август, съобщавайки, че е „осигурил финансиране", за да свали Tesla от борсата. Той ще остане главен изпълнителен директор.

Мърдок, който ще се оттегли от поста изпълнителен директор на 21st Century Fox, когато медийната група завърши продажбата на развлекателните си активи на Walt Disney, обмисля създаването на технологичен инвестиционен фонд. Той също така се оттегли като председател на Sky след продажбата му на Comcast.

„Мястото като председател на Tesla е идеално за Джеймс", казва един от източниците, запознат с разговорите. „Той работи върху този фонд и ще седи до Илон. Ще получи достъп до толкова много сделки".

В неотдавнашно интервю по вереме на конференция на Goldman Sachs Мърдок се изказа топло за Мъск и за времето му като директор на Tesla.

„Това бе наистина вълнуващо преживяване", каза Мърдок. „Това, което е толкова вълнуващо за компанията и за Илон е, че целите са толкова смели. Той е предприемач, който има някои наистина смели цели за това какво може да бъде създадено и за решенията, които може да намери".

Мърдок, приятел на Мъск, се присъедини към борда на Tesla през миналата година, като един от двама нови независими директори, които допринесоха за укрепването на борда, който често бе критикуван, че изпълнява безропотно желанията на Мъск. Но назначенията не са имали никакъв ефект върху решенията на Мъск през тази година, а самият Мърдок е участвал в неотдавнашни решения, които са били най-малкото спорни.

Директорите на компанията, включително Джеймс Мърдок, изпратиха поздравително писмо до Мъск, след като той първоначално отхвърли сделката със SEC. Това решение отне 14% от пазарната стойност на компанията.

Мъск трябва да намери мениджър за позицията до средата на ноември заради срока от 45 дни, поставен от комисията. Но все пак в споразумението пише, че този срок може да бъде удължен, ако Мъск поиска това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
За който му се спори, винаги може да си намери тема... аз спорни решения не виждам... всичите са точни и на място, а качеството на продукта ги доказва... доверието на инвеститорите също го доказва... та незнам за кво плачеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Пише, пише :)... а самият Мърдок е участвал в неотдавнашни решения, които са били най-малкото спорни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
в статията пише що са го наели преди година, не сега ... ама ти нали четеш само заглавията :):)и за кво им е да взимат друг който знае как се правят коли, като си имат мошшшшшеника ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Това ми е дефиницията за независимост. Защо не вземат някой който знае как се правят коли, а не медийни кампании, остава загадка :)Джеймс Мърдок се изказва ласкаво за Илон Мъск, а двамата са приятели от години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още