IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск и Комисията по ценните книжа и борсите - поредният рунд

Изпълнителният директор тества търпението на регулатора с ироничен коментар в Twitter

12:32 | 05.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Илон Мъск обвини Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ, само няколко дни след като сключи споразумение с агенцията, което му позволи да остане главен изпълнителен директор на Tesla, пише Bloomberg.

В туит, насочен към SEC, която нарича „Shortseller Commission for Enrichment”, Мъск пише саркастично, че регулаторът върши „невероятна работа“. Споразумението, което той сключи с агенцията в събота и което не е финално, ще му забрани да служи като председател на компанията за три години, като наказание за проблемните му публикации в Twitter във връзка с превръщането на Tesla отново в частна компания.

Книжата на Tesla понижиха стойността си с 3,5% до 272 долара по време на следборсовата търговия вчера.

Представители на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания не са отговорили на запитванията за коментар. Говорителят на SEC Раян Уайт е отказал да коментира темата.

Публикацията може да тества границите на съгласието на Мъск да не извършва неправомерни действия и да рискува все пак да получи наказание. Миналата седмица SEC искаше да му забрани да служи като директор на публична компания. Федералният съдия все още трябва да реши дали санкциите, наложени на главния изпълнителен директор, са подходящи.

В петък цената на акциите на Tesla се понижи с 14% във връзка с опасенията, че производителят на електромобили може да загуби своя визионер и главен изпълнителен директор. В понеделник, след сключването на споразумението, цената на книжата се качи със 17%.

47-годишният Мъск се съгласи да се оттегли от поста на председател в рамките на 45 дни и да бъде заменен от независим директор. Освен това SEC наложи на милиардера и на Tesla глоби в размер на 20 млн. долара и въведе изискване бордът да добави още двама членове.

Освен това компанията ще трябва да имплементира процедури за съблюдаване на комуникациите на Мъск, включително тутовете му.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
Ами от Barclays какво каза човекът : акциите на компанията получават $130 "Мъск премия" :))) . И защото сегашното положение не е еднозначно , си свидетел на постоянни скокове и спадове . Без Мъск цената ще се върти около $180-200 - стойността на активите на компанията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Колко да са се качили акциите заради добрите данни - от 310.70 на 1 октомври на 260.0 сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Инвестор, моля ви пускайте статии всеки ден и за ГъзПром, че ИмпВестора е инвестирал там и има нужда от покачване на акциите!Да му помогнем да спечели някоя рубла!Моля вихахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Мъск няма равен! Грам не му пука. Явно резултатите на Тесла, ще бъдат много добри! След като е толкова уверен!!!Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 5 години
хахахахахахахахахахахаха, по добре не се занимавай с търговия на акции :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
:)))добър си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
А ако "бъдещето" фалира, то е too big to fail - и ше напачатат още гущери да го спасят от фалит.Само защо милиарди деееебили викат на това демокрация, а не използват правилната дума - ОЛИГАРХАТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
mick
преди 5 години
Поредният удар по държанвните структури. Вече фирмите - управляват, колят и бесят. В тях са парите. САЩ нарочно отслабва държавата в полза на правилните големи фирми. Щото "там е бъдещето" според тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още