IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албайрак: Оставихме най-лошото зад себе си

Септември беше най-лошият месец за прогнозите за инфлацията, посочи турският финансов министър

11:46 | 04.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Турция вече е започнала да се подобрява. Това заяви турският министър на финансите Берат Албайрак в телевизионно изказване, цитиран от турския в. Hurriyet daily news.

„Оставихме най-лошото зад себе си, септември беше най-лошият месец за прогнозите за инфлацията“, заяви той и допълни, че тенденцията за ускоряване на инфлацията ще обърне курса си след октомври и стойностите ще се доближат до зададените цели.

В сряда турската статистическа служба TurkStat обяви, че годишната инфлация е достигнала 24,52% през септември. За сравнение през август тя бе в размер на 17,90%.

На месечна основа потребителските цени са нараснали с 6,3%.

Според новата икономическа програма на страната, обявена в края на септември, целите за инфлацията през тази година са за ниво от 20,8%, 15,9% за следващата и съответно 9,8% и 6% за 2020 г. и 2021 г.

По думите на Албайрак Турция е успяла да отблъсне спекулативните атаки, извършвани посредством лихвените проценти и въпроса за ликвидността в банковия сектор.

„С подкрепата на мерките, които приложихме, виждаме сигнали, че ще продължим с по-уверени, твърди и реалистични стъпки“, допълни още Албайрак.

Министърът също така заяви, че инфлацията е повлияна и от спекулативно ценообразуване в страната.

„Както вече споменахме в нашата нова икономическа програма, ние ще зададем специфична програма за тотална борба срещу инфлацията“, допълни той. По думите му ще бъдат започнати двустранни и секторни дебати, като рамката за действията на Анкара ще бъде представена по всяка вероятност следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Ако под "най-лошото" има предвид някой ибpик - да, зад гърба ви е. Иначе ще има още инфлацийката да расте, ще дойдат едни падежи на едни заеми в доларес и евракис в следващата една година и така нататък. Да не говорим и на какви нива е лихвата и че вече няма на къде да върви нагоре. Е има де, ако искат да си причинят Реджеп Мадуро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още