IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ иска да финализира сделката с "Инерком"

Чешката компания обсъжда с правните си консултанти дали да заведе арбитражно дело срещу България, твърди Галина Александрова

10:17 | 26.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: снимка Ройтерс</em></p>

Снимка: снимка Ройтерс

Чешкият енергиен концерн CEZ е убеден, че няма да има проблеми нито от финансов характер, нито от друг в посока на финализиране на сделката с "Инерком". Това мнение изказа Галина Александрова, главен редактор на специализирания енергиен сайт 3е-news, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Говорителят на CEZ Алице Хоракова подчерта, че има действащ, подписан договор и се чака „Инерком“ да изпълни задълженията си. Няма място за съмнение за финансирането на сделката. Има притеснения от политически характер, на първо място от решението на Комисията за защита на конкуренцията, което чехите обявяват за неоснователно. CEZ Прага е завела иск във Върховния административен съд и обжалва това решение. От чешката компания са готови да подадат жалба в ЕК за нарушаване на инвестиционни интереси на пазарни принципи в България спрямо тях. Има основание, тъй като се спира частна сделка по странни причини, меко казано. Това е сделка между два частни субекта. Компанията иска да излезе от България и остава впечатлението у нея, че се оказва натиск, за да може тя да не получи цената, която е предложил купувачът, който е избран, а цената да падне, и сделката след това да се осъществи на много по-ниска цена", коментира още Александрова.

По думите ѝ има още една заплаха за България от страна на CEZ Прага, тъй като компанията обсъжда с правните си консултанти дали да заведе арбитражно дело срещу България. Това е международен арбитраж, а България все е губила такива. Според Александрова проблемът отново отива в КЗК, която би трябвало бързо да се произнесе по казуса, и то положително, за да може „Инерком“ да влезе в сроковете за плащане. 

Припомняме, че КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ България поради опасения от концентрация, тъй като и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд, а делото беше насрочено за месец май 2019 г.

Междувременно Гинка Върбакова започна поетапно да излиза от бизнеса със соларни паркове.

Какви са коментарите на Александрова за цените на природния газ вижте в продължението на материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 5 години
КОЛКО СА НАГЛИ! ВСИЧКО Е ЯСНО САМО ЕДНО НЕ Е - кой ще плаща ГИНКИНИЯ заем от 320 мил. евро, чиято фирма има само 50 000 лв. активи.Както при "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ , ние ще плащаме , а те ще са щастливи собственици. НЯМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО ДА СЛОЖИ КРАЙ НА ТАЗИ СХЕМА С ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ ПРЕВРЪЩАЩА НИ БЕЗ НЯКОЙ ДА НИ ПИТА В ДЛЪЖНИЦИ НА ЕДНИ ТАРИКАТИ ПАБОТЕЩИ С ДЪРЖАВНАТА БЛАГОСЛОВИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още