IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Михайлов: Дофинансиране на здравната система няма да доведе до промяна

Това е фрагмент от здравен модел, а не нов здравен модел, каза депутатът от БСП

09:31 | 26.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Евентуално дофинансиране на здравната система няма да доведе до никаква промяна. Така коментира по БНТ очакваният нов модел на здравно осигуряване д-р Георги Михайлов, депутат от "БСП за България", член на Комисията по здравеопазване в Наародното събрание.

Новият модел на здравно осигуряване е във фокуса на Националната кръгла маса за бъдещето на здравеопазването днес. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над сегашната здравна вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател. При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

На днешната кръгла маса се очаква да стане ясна позицията на застрахователите по какъв начин могат да се включат в модела на здравно осигуряване. 

“Намираме се в доста парадоксална ситуация - на практика никой не е видял документ, който да представя каквито и да е варианти за т. нар. здравна реформа”, заяви д-р Михайлов. Дори застрахователните дружества не са запознати, каза той.

“Играем на едно гадаене, като се промъкват отделни фрагменти. Още по-неприятното за нас е, че говорим за дофинансиране на здравната система, което няма да доведе до никаква промяна. Това е фрагмент от здравен модел, а не нов здравен модел. Бюджетът вече е почти готов и е много късно за такива промени”, каза депутатът от левицата.

По думите му очевидно не става въпрос за цялостна промяна на политиките и финансирането в здравеопазването, а за дофинансиране на работеща по същия начин система. Михайлов смята, че предстоящата дискусия по предложените варианти за промени няма да е особено ефективна.

Предложенията в програмата на БСП "Визия за България" относно реформата в здравеопазването е тя да започва от самата структура на здравната система и да се развива на регионален принцип, посочи д-р Михайлов.

“Предложихме много сериозно да се обмисли промяната на ставка на ДДС. Парадокс е, че имаме еднаква политика за ДДС с Дания - страната с най-висок БВП и доходи в ЕС, докато България е с най-ниски доходи”, обясни д-р Михайлов.

Той коментира и въпросът с демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и задължителния публичен разговор по темата, който все още не се е състоял. По думите му „несериозни разговори по тъмни коридори няма да помогнат за такава ранима сфера, каквото е здравеопазването”.

Депутатът от опозицията е категоричен, че в обществото има натрупано напрежение, а парламентът буксува, защото със силата на мнозинството се налагат решения и липсва дискусия по важните проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Безумно е да се наливат пари в една откровенно престъпна система. Не може и управляваши, опозиция и народа да казват "по този начин не става" и на следвашия ден да искат да и дадът още пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
sdar
преди 5 години
Проблемът със здравната система, че парите не стигат за да се лекуват всички нуждаещи се. За да не стигат парите значи че или парите които плащаме са малко, или тези които трябва да се лекуват са много. И като знаем статистиката, май е второто.Много хора се лекуват след като платят на минимум като им се наложи, а лечението е много по-скъпо. И така до следващия път. А и да не се плати пак ги лекуват, защото сме европейско социална държава.А за ДДС-то, ами тази сутрин гледах един от ВМРО който обясняаше за обсъждания праг за надценнките на хляба и ощя няколко основни храни. До 10%. Добре де, да речем че бива. Но защо ако тези цени са толкова важни държавата продължава да стриже 20% от тях? А ще ограничава надценката на търговците до 10%? Нещо май едната ръка не знае какво прави другата в сегашната ни тройна коалиция: ГЕРБ, ОП и Воля?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още