IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП представи мерки срещу "ценовия шок" от увеличението на енергоносителите

Сред предложенията са увеличение на енергийните помощи и диференциран ДДС за хляба

16:35 | 25.09.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП настоява за спешни мерки, за да се подпомогнат хората за зимата във връзка с увеличението цените на тока, парното и предстоящото увеличение в цената на природния газ. Това стана известно от пресконференция в централата на партията, предава БТА.

Сред предложенията на левицата са увеличение на енергийните помощи и разширяване на обхвата им, диференциран ДДС за хляба.

През юли токът поскъпна с 2%, а парното със 7%, предстои увеличение на цената на природния газ с 8%, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Това по думите й ще доведе до увеличение на цените на всички стоки и услуги и най-тежко ще се усети през зимата.

"Много трудно българските граждани ще понесат този ценови шок, защото 1.6 милиона души живеят под линията на бедност от 321 лв.", коментира тя. 

Според Нинова това, което правителството прави в тази ситуация, показва безсилие. "Държавата е тръгнала да се моли на търговските вериги да не увеличават цената на хляба", отбеляза Нинова, визирайки идеята на земеделския министър веригите да продават хляба без надценка.

Нинова заяви, че ако БСП управлява сега, би увеличила броя на семействата, които получават помощи за отопление. Сега те са 204 635, а от БСП искат помощ да получават 400 000 семейства. По международен критерий енергийно беден е онзи, който изразходва над 10 процента от доходите си за енергия. В България това са над 400 000 домакинства, посочи тя. От БСП предлагат да се увеличи стойността на помощта от 374 лв. на 403 лв. Парите за това увеличение можело да се вземат от излишъка, който по думите на премиера били над 2 млрд. лв. Това не са лични пари на премиера, въпреки че години наред ги харчи като такива - извън бюджета, по лично усмотрение, за каквото му хрумне, коментира Нинова.

От БСП настояват и за диференциран ДДС за хляба - от 20 на 5 на сто. Това ще е около 35 млн. лв. по-малко за бюджета, които могат да се вземат отново от излишъка, посочи Нинова.

Според нея идеята на вицепремиера Красимир Каракачанов за потребителска кошница с фиксиран таван на цените е популистка и невъзможна в условията на пазарна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Това вече е правено. Много пъти. От Великата Френска - до Великата Октомврийска... и като правило, след подобни революции на власт идват още по-гoлeми извepги, а народът все така го ду
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Нужно е само едно нещо да се направи.Нарича се Революция и смъртни присъди на всички политици от прехода без значение цвят и политическа принадлежност. Власт се взима и дава само с кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
sdar
преди 5 години
Абе народа да си гледа работата, да бъхти и да плаща данъци, нали това е целта на цялата история. Да се плащат данъци, че да има какво да се разпределя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още