IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За една година германската крайна десница разтърси политическия живот в страната

Със своите 92 депутати "Алтернатива за Германия" сега е най-голямата опозиционна сила в Бундестага

15:45 | 25.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една година след шумното си влизане в германския парламент, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" разтърси умерения до този момент политически живот в страната, превръщайки парламентарните дебати в сблъсъци, пише в свой анализ Франс Прес, цитиран от БТА.

Антимигрантското движение, което в последните социологически проучвания се нарежда на второ място по подкрепа сред избирателите (18 процента от тях биха гласували за "Алтернатива за Германия" на парламентарни избори) след Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, превърна канцлерката в обект на критиките и се възползва от явното отслабените й политически позиции в началото на поредния й мандат, който има вероятност да се окаже последен за нея.

На 24 септември 2017 г. се случи "исторически поврат", написа всекидневникът "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

На парламентарните избори, само четири години след създаването си, крайнодясната националистическа партия спечели 12,6 процента от гласовете.

Със своите 92 депутати "Алтернатива за Германия" сега е най-голямата опозиционна сила в Бундестага.

Конфронтация

Оттогава "парламентарната култура е белязана от конфронтации повече отпреди. Другите формации не възприемат "Алтернатива за Германия" като нормална политическа партия, а в Бундестага тя и не се държи съвсем като такава", каза пред Франс прес политологът от Свободния университет в Берлин Паул Нолте.

Под стъкления купол на Бундестага досегашният по-скоро консенсусен тон на дебатите отстъпи мястото си на викове, нападки, обиди и призиви към спазване на реда от страна на строгия председател на долната камара на германския парламент Волфганг Шойбле.

"Те промениха всекидневния начин на говорене с фрази като "миграция на ножове", "бежанска вълна" и "бежански туризъм", написа във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" депутатката от Зелените Ренате Кюнаст, според която тази промяна е "по-голяма и по-значителна дори от обединението на Германия".

"Алтернатива за Германия" признава, че следва такава стратегия. "Словесните провокации със сигурност са една от нашите отличителни черти", каза пред Франс прес депутатът от крайнодясната партия Рене Шпрингер.

През пролетта, по време на заседание на Бундестага, парламентарната група на "Алтернатива за Германия" почете с минута мълчание паметта на Сузана Фелдман - момичето, за което се подозира, че е било изнасилено и убито от иракски бежанец с отхвърлена молба за предоставяне на убежище. Убийството предизвика огромен обществен отзвук и повдигна нови въпроси за миграционната политика на правителството, които официално бяха поставени на дневен ред.

Депутатите на "Алтернатива за Германия" твърдят също така, че са обект на "омразата и колективните нападения" (термини, свързани със скорошното насилие на крайната десница срещу чужденци в Кемниц) на останалите партии.

Когато депутатът социалдемократ Йоханес Карс ги нарече "отвратителни", цялата парламентарна група на "Алтернатива за Германия" напусна пленарната зала.

Страстите завладяха и депутатите противници на партията. Темпераментният бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц нарече народните представители от "Алтернатива за Германия" "купчина тор от историята" и разкритикува завръщането на "фашизма".

"Истерия"

"Словесните нападки разкриват известна истерия сред традиционните партии", заяви Рене Шпрингер, който бе наречен "нацист" от друг депутат.

Тонът им става по-трезв спрямо нас по време на заседанията на парламентарните комисии, когато няма камери, твърди Шпрингер.

Някои депутати от крайната десница "изглеждат отегчени" и демонстрират слаб интерес към по-техническата работа на парламента, пише във всекидневника "Зюддойче цайтунг" представителят на Свободната демократическа партия Марко Бушман.

В продължение на година "Алтернатива за Германия" бе редовно обвинявана, че не разполага с опитни политици, които да разбират от работата с документи и механизмите на Бундестага.

"Има какво още да се желае по отношение на професионализма", признава един от депутатите на партията.

Някои народни представители изпитаха големи затруднения с намирането на парламентарни помощници поради малкия брой желаещи името им да се свързва с "Алтернатива за Германия".

Въпреки това "парламентарната група на "Алтернатива за Германия" се оказа по-стабилна, здрава и сплотена от прогнозите на някои хора", смята политологът Паул Нолте.

Въпреки вътрешнопартийните борби за власт, ръководителят на партията Александер Гауланд успява "да упражни контрол върху най-екстремистките и близки до неонацизма тенденции", твърди Нолте.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 5 години
Те промениха всекидневния начин на говорене с фрази като "миграция на ножове", "бежанска вълна" и "бежански туризъм" Кое от тези твърдения не е вярно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още