IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри 35 млн. лв. за отсечката на АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза

Ще бъдат платени извършени строително-монтажни работи и консултантски услуги

14:35 | 19.09.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Правителството отпусна допълнителни средства в размер на 35,2 млн. лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. за изграждането на 9,3-километровата отсечка от АМ „Хемус“ в участъка между гр. Ябланица и с. Боаза.

Средствата ще бъдат разходвани за разплащане на извършени строително-монтажни работи и консултантски услуги.

Изграждането на АМ „Хемус“ е приоритет в програмата на правителството и има стратегическа цел за ускоряване процеса на икономическо и социално развитие на регионално ниво, посочват от правителствената пресслужба.

Разрешението за строеж на магистрала "Хемус" в отсечката от Ябланица до пътен възел "Боаза" бе издадено от Министерството на регионалното развитие през март. 

Договорът за строителството на магистралната отсечка с Консорциум "ХВП Ябланица" бе подписан през юли 2017 г.

Срокът за строителство е 910 дни, като от тях 180 дни са предвидени за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта.

При реализацията на проекта ще бъдат изградени 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пещерата "Съева дупка". Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
993
преди 5 години
Нещо не ми стана ясно! Твърди се, че са одобрили допълнителни 35 млн. Пък после били за разплащане?! Ако са допълнителни, нашите другарчета печелят конкурса с дъмпинг и после им вдигаме бюджета ;-) Та и да има какво да се "върне" Найс, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
защо не добавите и като ключова информация кои са фирмите спечелили търга - Водострой98 , Хидрострой и още една от Бургас.... все отбор юнаци, но за сметка на това сигурно са най-добрите в това, което правят ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
p.s. иначе са дали 35 млн. за първия етап - проектирането... явно много смятане има да се прави за тези 35 млн в следващите 180 дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
"Срокът за строителство е 910 дни" (почти 3 години!) или с други думи за 9,3-километровата отсечка от АМ Хемус" ще правим средно по 3 км на година.... с 3 км/година не ми се смята колко мандата ще са нужни на ББ да свърже София с Варна с магистрала...Скоро може да стане световен рекорд по бързина и ефективност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още