IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск разкри кой ще е първият пътник на SpaceX до Луната

Японски милиардер ще има честта да направи знаковото пътуване

08:55 | 18.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският милиардер Юсаку Маезава е човекът, който е резервирал първото пътуване с ракета на SpaceX до Луната и обратно и планира да покани до осем души - творци, със себе си, пише Bloomberg.

Маезава ще лети с BFR ракета на Space Exploration Technologies през 2023 г., обяви Мъск. SpaceX твърди, че 42-годишният Маезава ще бъде първият частен пътник, който ще направи пътуването, познато само на двадесетина астронавти от “Аполо“ ерата, която завърши преди 46 години.

„Мисля, че той е най-смелият човек и с най-силно желание да го направи“, коментира Мъск по адрес на милиардера. Той нарече приключението „опасна мисия“, а не „разходка в парка“, но SpaceX ще направи няколко тестови полета, преди да вкара хора в ракетата.

Мъск умее да вдъхновява множеството си последователи със своите различни начинания – от електрическите автомобили до другите му усилия за ползване на чиста енергия, които са от решаващо значение за борбата с глобалното затопляне. Шестнадесетте успешни мисии на SpaceX тази година са особено голямо постижение в иначе бурните последни месеци на Мъск, който е председател и главен изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla.

Маезава, чието нетно богатство възлиза на 2,3 млрд. долара, е основател и главен изпълнителен директор на най-голямата японска компания за електронна търговия Start Today. Фирмата се разрасна – от услуга за поръчка на музика по пощата до това, което е днес. В момента тя изкарва повече средства от уебсайта си за пазаруване Zozotown, който е особено популярен сред младите японски потребители.

Книжата на Start Today понижиха стойността си с 4,7% след обявяването на новината, преди да свият загубата до 0,9% на борсата в Токио.

Илон Мъск определя като една от своите мисии това да може да превозва хората в космическото пространство. Той не разкрива каква е цената, която Маезава плаща за приключението, но твърди, че милиардерът финансира „съществен процент“ от системата на BFR, чиято разработка струва 5 млрд. долара.

Маезава заяви, че ще го придружат творчески личности, включително художници, фотографи, музиканти, филмови режисьори, модни дизайнери и архитекти. Той обяви, че ще ги помоли да създадат произведения, вдъхновени от пътуването, когато се върнат. Всичко това ще бъде обединено в проект, наречен „Dear Moon”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
За комикс е идеална деята ... но дотам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 5 години
Ще полети човека ама през 2032, или 2042 или .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Няма да стане така, както го описват, ама айде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още