IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Евроинс" придобива грузинския застраховател IC Group

Сделката е одобрена от регулаторните органи и е част от експанзията на компанията в Източна Европа

11:55 | 12.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: &quot;Еврохолд България&quot; АД</em></p>

Снимка: "Еврохолд България" АД

Застрахователната компания "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ) придобива един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group. Сделката вече е одобрена от регулаторните органи, става ясно от прессъобщение на компанията.

След финализирането й, което предвижда увеличение на капитала на IC Group, ЕИГ ще притежава над 50% от грузинския застраховател и ще консолидира резултатите на новото си подразделение в рамките на третото тримесечие на 2018 г.  

Придобиването на грузинското дружество е част от стратегията на "Евроинс Иншурънс Груп" за разширяване на дейността в Източна Европа и страните от ОНД (Общност на независимите държави), които предлагат значителен потенциал за растеж предвид ниското проникване на застрахователни услуги. В Грузия специално има очаквания за силен ръст на бизнеса с оглед на предприеманите регулаторни промени и въвеждането на задължителна полица „Гражданска отговорност“ (ГО) за автомобилистите и в строителния сектор, планирано да влезе в сила до края на годината. 

IC Group развива дейност от 2005 г. и е сред водещите застрахователни дружества в Грузия, като предлага почти всички продукти на пазара, припомнят от компанията. То е и сред най-големите компании в здравното застраховане в страната. Компанията се очаква да реализира премиен приход от 5,4 млн. евро през 2018 г., което представлява премиен приход ръст от 45% на годишна база. IC Group има повече от 100 служители, става ясно още от прессъобщението.

Застрахователният пазар в Грузия регистрира ръст от 12,3% през 2017 г. като премиен приход, който се очаква да се удвои през следващите три години след въвеждането на задължителната полица „Гражданска отговорност“ и на фона на позитивните перспективи за икономическото развитие на страната. Грузинската икономика отбеляза 5-процентен ръст през 2017 г., като прогнозите са да се разшири с поне 4,6% през тази година.

През април стана ясно още, че "Евроинс Иншурънс Груп“ придобива и специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на германската ERGO.

ERGO е сред големите застрахователни компании в Европа и е част от един от лидерите в презастраховането в глобален мащаб - Munich Re.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
azobichamkatty
преди 5 години
Чувствам се по-спокойно, когато имам професионалисти като Алтернатива Файненшъл ООД зад гърба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още