IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: България не прави нищо за предоговаряне цената на природния газ

До края на годината издръжката на живот ще поскъпне с 2,3% спрямо началото заради по-високи цени на газа, тока и парното, показват анализи на синдикатите

10:42 | 12.09.18 г. 4
Г. Ганев: България не прави нищо за предоговаряне цената на природния газ

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода и парното. В тази връзка експерти от КНСБ прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата. Може ли обаче да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор, което предвиждат управляващите.

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли. До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром", е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред Bulgaria ON AIR икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената и свалянето ѝ надолу. "Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Георги Ганев.

От КНСБ прогнозират увеличаване на енергийно бедните хора у нас и припомнят, че над милион и 200 хиляди пенсионери живеят с доход под линията на бедността, а 75% от семействата не разполагат с нужните средства за нормална издръжка, което означава, че всяко нарастване на цените ще се отрази върху потреблението им.

До края на тази година издръжката на живот ще поскъпне с около 2,3% спрямо началото, заради новите по-високи цени на газа, тока и парното, показва експертната прогноза на синдиката. "След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.

Друго изследване на европейската служба показва повишаване на цените на комуналните услуги със 130 процента през последните 17 години и доближаване към средните за Европейския съюз, на фона на доходите в България, които остават най-ниските от еврочленките.

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Е, защо да предприемат нещо - като падне цената, автоматично падат и комисионите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Стига сте лъгали, мерзавци !!!! ДОРИ петролът не се е повишил с 30-40% за тая година, колкото увеличихте природния газ, а е абсурдно неговата цена за доставка от една на 80% ГАЗОВА компания, да е свързана с петролът !!! Защо няма поскъпване в нито една европейска страна, получаваща газ от Газпром или поне не сме чули за това? Защо никой не смее да каже, че цената за България е една от най-ниските в Европа, по данни от сайтът на самият Газпром? Защо никой не смее да каже, че на международните борси природният газ НЕ Е МРЪДНАЛ тая година и е на цена под 3 долара, под средната за 10 години назад?Какво предоговаряне, бе? Ще кажете на Газпром: "Давайте ни газ без пари, че да можеме да си крадеме тука от хората" ???Явно на тоя измъчен народ не му остава друг изход, освен револяция - или те ще ни затрият нас, или ние трябва да ги затрием тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
краварите са ни приготвили бонус от 10%, за да задържат вожда на племето на власт. ча(е)стния сектор да се стяга, че тази година сурвакането ще започне по-рано от планираното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още