IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария измести Норвегия като най-добрата страна за пенсиониране в света

Тази година скандинавската държава остана едва на трето място, изпреварена и от Исландия

16:15 | 11.09.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Норвегия, която две поредни години оглавяваше Глобалния индекс за пенсиониране (GRI) на Natixis Investment Managers, тази година заема едва трето място, изпреварена от Швейцария и Исландия, съобщава онлайн изданието ipe.com.

Индексът оценява 43 страни по редица фактори и ги подрежда според това доколко привлекателни са като място за пенсиониране.

Резкият спад във финансовата сфера е причината тази година Норвегия да се свлече до третото място в класирането, отбелязва Natixis.

Норвегия получава оценка от 81%, което е спад спрямо 85% през 2016 и 2017 г. В същото време Швейцария се изкачва на първата позиция с 84%. Резултатът ѝ остава без промяна спрямо предходните две години, но е достатъчен, за да оглави индекса тази година .

Исландия се изкачва до второто място, като печели една позиция спрямо миналата година. Страната увеличава резултата си на 84% спрямо 82% през 2017 г. и 80% през 2016 г.

Първото място на Швейцария се дължи на високата оценка в категорията качество на живот благодарение на по-доброто качество на въздуха в страната и други екологични фактори, стабилните финанси и доброто здравеопазване, отбелязва Natixis.

Швейцария е единствената страна, която намира място в топ десет във всички четири подиндекса на GRI, отбелязва компанията.

„Сигурността на пенсионирането в глобален план се натъква на многопластов проблем, тъй като традиционният модел на финансиране от три стълба е изправен пред предизвикателства от демографските особености, фискалните дисбаланси и паричната политика на XXI век, които подлагат на натиск ресурсите на физическите лица, работодателите и правителствата по света“, отбелязва Жан Раби, главен изпълнителен директор на Natixis Investment Managers.

Швеция заема четвъртото място в класирането, а Нова Зеландия е на пето, като двете страни запазват позициите си от 2017 г.

Ирландия влиза в топ десет за първи път от създаването на индекса GRI, като постига най-големия скок както по място в класирането, така и в резултат сред всички страни в топ 25.

„Това показва рязкото подобряване на страната в подиндекса за материално благосъстояние и по-малък напредък в подиндексите за финансите и здравеопазването“, съобщава Natixis и допълва, че заетостта в Ирландия се е увеличила значително, а безработицата е едва 6,2%.

В топ десет на най-добрите страни за пенсиониране в света попадат още Дания, Канада и Холандия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
саранска мечка :) Е нормално е човек да се движи по линията на най-малкото съпротивление. Каква е мечтата на типичния мързелив бачкатор-да има имотче и да го дава под наем и да живее от наем без да работи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Туй ти е болката, някой да ти подари нещо. А да си го изработиш а? Те затуй ревеш като саранска мечка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
а повечето пари за пенсиониране идват от държавните неща дет съм написал или нещо си пропуснал пак между редовете .... щот пенсионерите също ползват транспорт, ток, храна ..... частбика нема ти подари нищо без пара, ама държавата може ... мдааам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
тоя па всичко за чиста монета мотамо взел, не мислиш ли че знам кви са данъците щот ги плащам и съм в същата система ?!? кат я сравниш с наща преди демокрацията беше същата докат не ни обраха либерастите ииии са имаш пенсия 100? в Булггаристтан - опраай се .... важен е принципа, а швейцарските пенсионери не ги мислим те могат да ходят е в следващата статия има най-добри места за след пенсия, да но със 100? не моеж да хоиш никъде .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
че и политиците ги крадът по малко, абе идилия ... сега да разберем в коя държава е най добре да се работи, па като се пенсионираме ще идем в косово ... пардон швейцария :) и мерси за безсмислената информация и никога не мога да разбера кво може да му е доброто да се пенсионираш зад полярния кръг с пингвините!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
С 1000 евро в Швейцария си за никъде. И там се отделят значително повече средства за пенсиониране от тук, още докато човек работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
забрай да напишем, *** и Атомни централи имат и не карат само на вентилатори и слънчаци особено у Швейцария и Норвегия инак ше спре оная джаджа за ускоряване на частиците де са я прайли .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
мда а в те тия страни дет сте преписале и влаковете са им държавни и летищата не са ги дали на *** и пульо с концесии и болниците са им държавни и училища, транспорт, магистрали всичко почти държавно, начи частното нешо не върви е пример Сашшш един влак немат кат ората щот Съветско Путтлер им пусна влак стрела на ордите начи сметай ..... после що бегал народо ми ше бега щот частника пенсия 1000? кат в Швейцария нема ти даде и не играят комар с пенсиите на ората кат наще суяяци .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още