IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Към 2020 г. ЮИЕ ще има алтернативни маршрути за доставка на природен газ

Източното Средиземноморие ще е със стратегическо значение за газовата диверсификация на Европа

18:03 | 07.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Към 2020 г. Югоизточна Европа (ЮИЕ) ще има алтернативни маршрути за доставка на природен газ. По този начин ще се повиши значително сигурността на газовите доставки и ще се осигури тяхната конкурентна цена. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време енергийния форум на Югоизточна Европа, който се провежда днес в Солун, съобщават от Министерството на енергетиката.

Беше обсъдено развитието на пазара на природен газ в региона на източното Средиземноморие и ролята на диверсификацията на източниците и маршрутите за гарантиране на енергийната сигурност, 

„Конкретните ключови мерки за гарантиране на сигурността и диверсификацията на газовите доставки включват изграждането на междусистемната свързаност между страните в региона. В момента работим за завършване на междусистемните газови връзки Гърция-България, България–Сърбия, Турция–България, Южния газов коридор и европейския газоразпределителен център „Балкан“. Разглеждаме възможността за участие в проекта за терминал за втечнен природен газ до Александруполис“, посочи още Петкова. Тя припомни, че именно междусистемната свързаност бе един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По отношение на газовия интерконектор Гърция-България Петкова посочи, че е от геостратегическо значение за диверсификацията на доставките за България и региона на Югоизточна и Централна Европа. „Благодарение на политическата ангажираност на правителствата на Гърция и България, както и на ЕК и САЩ, се постигна огромен напредък“, добави още тя.

Припомняме, че на 29 юни 2018 г. в Брюксел премиерите на България и Гърция подписаха политическа декларация за подкрепа на проекта. На 8 август 2018 г. националните регулатори на Гърция и България приеха съвместно окончателно решение за освобождаване на IGB от изискванията за достъп на трети страни, регулиране на тарифата и отделяне по собственост.

По отношение на финансирането на газовата връзка Петкова заяви, че изцяло е решен въпросът със структурата и източниците на финансиране на проекта. „В допълнение към отпуснатото грантово  финансиране от ЕС до 45 мнл. евро по „Европейската енергийна програма за възстановяване“, е осигурено допълнително грантово финансиране за IGB по структурните фондове на ЕС за България от около 39 млн. евро“.

„В момента проектната компания активно работи за приключване на тръжните процедури за доставка на тръбите и за строителството, като очакваме тези дейности да приключат успешно през втората половина на годината. Планираме строителството на IGB да започне до края на тази година и да приключи през 2020 г.“, посочи още Петкова.

Регионът на източното Средиземноморие би могъл да се превърне в един от стратегическите източници на алтернативни доставки на природен газ за Европа. Около това твърдение се обединиха енергийният министър на България Теменужка Петкова и нейните колеги от Гърция, Сърбия, Израел, както и заместник-секретаря на Департамента по енергетика на САЩ Марк Менезес. 

„Основен приоритет за България е гарантирането на сигурността на енергийните доставки за страната, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз (ЕС)“, заяви министър Петкова, добавяйки: „Като един от възможните източници на природен газ разглеждаме новооткритите офшорни газови находища в Израел, Тамар и Левиатан, както и това е Кипър, Афродита“.

Според нея успешното съвместно сътрудничество между България, Гърция, Сърбия и Израел ще гарантира енергийната сигурност в региона. За да бъдат изпълнени поставените цели, трябва да се изгради „липсващата инфраструктура“, допълни още тя.

Теменужка Петкова се срещна и Марк Менезес, който изрази подкрепа по отношение на предприетите от българска страна действия за реализацията на интерконектора Гърция-България, както и за възможността държавата ни да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен американски газ до Александруполис.

Според Менезес САЩ биха могли да осъществяват доставки на втечнен природен газ за България и региона на Югоизточна Европа именно през инфраструктурата на тези два проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Газ ще подават от находищата в Израел /Тамар и Левиатан/ както и това е Кипър /Афродита/.ПРОБЛЕМА Е НЕ САМО . С ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ТУРЦИЯ ЗА КИТЪРСКОТО НАХОДИЩЕ, НО И ЗА ГАЗТА ЗА КОЯТО ПРЕТЕНДИРАТ ЕВРЕИТЕ ЧЕ Е ТЯХНА , А НЕ КАКТО СЕ ОКАЗВА СИРИЙСКА. ЕСТЕСТВЕНО СЕГА ТАМ СА СЪСРЕДОТОЧЕНИ ГОЛЕМИ АРМАДИ РУСКИ И АМЕРИКАНСКИ БОЙНИ КОРАБИ, като страните са позиционирани по интереси ИЗРАЕЛ, КИПАР И ГЪРЦИЯ срещу РУСИЯ, ТУРЦИЯ и ИРАН. ПРОБЛЕМА С ТЕЗИ НАХОДИЩА ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ РЕШАВА , А ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ ТАЗИ ЗИМА Я ИМА , Я НЕМА. ПОДОБНИ СЕЛСКИ СЕДЯНКО ДОКАЗВАТ, ЧЕ НЕЩАТА С РУСКАТА ГАЗ ТАЗИ ЗИМА ЩЕ СА МНОГО ПРОБЛЕМНИ , ОСОБЕННО АКО РУСИЯ НЕ ПОДПИШЕ ДОГОВОР ЗА ПРЕНОС НА ГАЗ С УКРАЙНА. Нещата с доставите на газ за Бълтария наистина са трагични
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Защо не виждам сред тази седянка представители от ТУРЦИЯ??Защо приятелят ТЕЙПИ не е поканен?Той нещо не желае да чува за подобни проекти, защото те касаят ИСКОННИ ТУРСКИ ТЕРИТОРИИ!!ЗАЩО ЛИ ТЕЙПИ СЕ ВЪОРЪЖАВА С РУСКИ С 400 И С КОГО ЩЕ ВОЮВА??Нещо приятелството ни с "братския " турски народ се разсъхна, което се случва за сметка на "БРАТСКАТА ДРУЖБА" с нашите освободители които в момента са техни парньори. НЕЩАТА ВЕЧЕ СА ПОЗИЦИОНИРАНИ - Описаните в статията държавици срущу РУСКАТА , ТУРСКАТА И ПЕРСИЙСКАТА ИМПЕРИИ. НЕ ВИЖДАМ КЪДЕ В ТАЗИ СХЕМА Е ЕВРОПА, НО ЧУСТВАМ КАК НИЕ СЪРБИ И ГЪРЦИ ЩЕ ГО ОТНЕСЕМ КАТО КУЦО ПИЛЕ ДОМАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още