IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Пред Гърция стои нелеката задача да спечели доверието на пазарите

Страната излезе от най-голямата спасителна програма в икономическата история на 20 август

16:31 | 05.09.18 г. 1
<p>
	Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е изправена пред трудната задача да спечели доверието на финансовия пазар сега след излизането си от спасителните програми, заяви членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре в интервю за гръцкия вестник Kathimerini.

Гърция излезе от най-голямата спасителна програма в икономическата история на 20 август и ръководителите на ЕЦБ заявиха, че финалът на третата спасителна програма не е краят, а важен етап от дълъг път на възстановяване.

„Не се заблуждавайте, бремето да се спечели доверието на пазарите и вложителите сега се прехвърли изцяло върху гръцкото правителство. Не очаквате, че изграждането на доверие сред инвеститорите ще е по-лесно от убеждаването на институциите“, допълни Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Той заяви пред изданието, че ЕЦБ ще продължи да участва в засиленото наблюдение над Гърция след края на спасителните програми, но ще се съсредоточи върху финансовите и макроикономическите проблеми, включително стабилността на финансовия сектор, макроикономическите прогнози и фискалните цели.

Той допълни, че основен политически приоритет за банковия сектор в Гърция трябва да бъде намаляването на бремето на лошите кредити, а при вече съществуващата законодателна рамка трайното прилагане на правилата ще е от ключово значение.

Лошите заеми са най-голямото предизвикателство пред банковия сектор в Гърция. Те възлизат на 95,7 млрд. евро или 43,1% от общите кредити на банките към края на 2017 г.

„Намаляването на лошите заеми със сигурност е на първо място в списъка според нас. Само по-силни и здрави банки могат да осигурят необходимата основа за увеличаване на отпусканите кредити, които да подкрепят икономическия растеж“, отбеляза той.

Кьоре заяви пред изданието, че капиталовата позиция на гръцките банки е станала по-силна по време на спасителната програма и количествено сега е на по-високо ниво, отколкото в други пострадали от кризата страни.

„Но качеството на капитала на гръцките банки е по-ниско, отколкото в други страни в Европа и все още има твърде много лоши кредити като наследство от кризата“, каза Кьоре.

„Гръцките банки разшириха пазарното си финансиране и успешно изместиха части от финансирането си от операции, свързани с паричната политика, към междубанковия репо-пазар. Значителното повишаване на депозитите през летните месеци също помогна“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Гърция има една задача - при оформящата се нова криза , да бъде първата изпаднала в тежко положение страна . Така ще влезе в нова спасителна програма , и за другите няма да остане нищо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още