IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Илиев: Политическият риск при АЕЦ „Белене“ тревожи инвеститорите

Интерес към изграждането на атомната електроцентрала има и от южнокорейска енергийна компания

11:34 | 03.09.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев сподели в интервю за БНР, че потенциалните инвеститори за АЕЦ „Белене“ се притеснени повече от политическия риск, отколкото от липсата на държавни гаранции.

Според Илиев тези инвеститори се притесняват, че ако се включат в проекта по изграждането на централата, може да се стигне до появата на допълнителни разходи заради външна намеса.

Той потвърди, че към АЕЦ „Белене“ има интерес и от корейски инвеститор, освен обявените до момента руски и китайски компании. 

„Преговорите са на доста начално ниво“, заяви Илиев. „Идваха и от Корейската държавна асоциация, която отговаря за Източна Европа. Идваха и няколко китайски корпорации“. 

Към момента разходите на НЕК по проекта за АЕЦ „Белене“ не са признати в цената на електрическата енергия и грижата за този проект става за сметка на част от печалбата на енергийното дружество, коментира още Илиев.

Отчетените загуби на НЕК от преди месец показват, че компанията едва ли ще се справи без подкрепата на своя собственик – Български енергиен холдинг (БЕХ).

„Много от привилегированите производители като ВЕИ, топлофикации, американски централи, даваха енергия на НЕК, а цената, която е определена от КЕВР, не може да бъде компенсирана изцяло. Затова се получиха тези загуби“, заяви Илиев.

Той припомни незавидното финансово състояние, в което е заварил НЕК при своето назначаване и изтъкна положителните резултати в параметрите ѝ, подчертавайки, че все още няма печалби, чиито размер да е достатъчен, „за да се обслужва кредита към БЕХ“.

Енергията, произвеждана от въглищни централи, става все по-непродаваема заради покачващите се такси за въглеродните емисии, отбеляза още той.

Според Илиев съседните страни, подобно на България, също не разполагат с достатъчно свободни мощности, които да предоставят на нашата страна при наличието на прогресивно покачване на таксите за въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 5 години
странно, до сега заповедите от Вожда се спускаха през Позитано ... от кога Партията на жалкарите се премести на Козяк ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"..в даден етап от строителството, то няма да бъде отново спряно с обаждане от "Козяк" или с 40-минутно посещение на американски чиновник... Жалка картинка... "Но и народът на колонията е жалък. Защо не напишат такова нещо за Унгария?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
"Според Илиев тези инвеститори се притесняват, че ако се включат в проекта по изграждането на централата, може да се стигне до появата на допълнителни разходи заради външна намеса."Хаха... Или казано на френски - опасно е да се инвестира в колониална територия. Бъргарското правителство не може да гарантира, че в даден етап от строителството, то няма да бъде отново спряно с обаждане от "Козяк" или с 40-минутно посещение на американски чиновник... Жалка картинка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още