IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите на развиващите се пазари отново изпаднаха в криза

Онова, което започна в Аржентина и Турция, след това доведе до по-широк срив на доверието

17:47 | 02.09.18 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След кратък отдих сътресенията за валутите на развиващите се пазари отново се завърнаха. Онова, което започна в Аржентина и Турция, след това доведе до по-широк срив на доверието, което накара централните банкери в Индонезия, Индия, Южна Африка и Бразилия да се хвърлят в опити да защитят икономиките си, коментира Quartz.

Ако това бъде пренебрегнато, още страни може да бъдат обхванати от спадове, застрашавайки икономическия растеж на собствената си държава и на света.

Турската лира, която трайно се настани на рекордни дъна, се оказа предвестник на проблемите из развиващите се пазари, коментират стратези на BNY Mellon. Трейдърите се опасяват за страните с голям дефицит по текущата сметка и големи обеми от деноминиран в долари дълг на фона на нарастващи лихвени проценти и по-силен долар, посочва банката.

Тази седмица аржентинското песо задмина турската лира и се превърна в най-зле представящата се валута на развиващите се пазари тази година. Тя е загубила повече от половината от стойността си от началото на 2018 г.

Аржентина

Проблемите на Аржентина не се оправят въпреки предприетите конвенционални мерки за избягване на валутна криза: повишаване на лихвените проценти, продажба на резерви и намаляване на държавните разходи. През юни правителството дори възстанови отношенията си с Международния валутен фонд след близо десетгодишно прекъсване.

Правителството поиска от МВФ да ускори отпускането на 50 млрд. долара съгласно ново споразумение. Това обаче изплаши трейдърите. Песото отново пое надолу. В отчаян опит да реши кризата централната банка повиши лихвените проценти до 60% - най-високото равнище в света. Песото продължи да поевтинява.

Турция

Турция отказва да вдигне лихвите, за да избегне кризата, влошавайки още повече нещата. Вместо това президентът Реджеп Тайип Ердоган се опитва да използва малки фискални мерки, за да сложи край на кризата. Пазарите реагираха негативно на това. Ердоган поддържа позицията си, че по-високите лихвени проценти ще доведат до инфлация (макар че истината е точно обратната). Освен това той обвинява водена от САЩ конспирация за икономическите проблеми.

Анализатори от ING казват, че са нужни традиционни мерки, т.е. повишаване на лихвените проценти, за да се убедят трейдърите отново да купуват лира. Стратезите на Commerzbank обаче казват, че може да е твърде късно за това. „В Турция вероятно сме достигнали точката, в която сама паричната политика не може да спасява лирата още дълго и в която това трябва да бъде придружено от политически мерки“, пишат те в коментар до клиентите си.

Лирата леко се възстанови, след като правителството увеличи данъка върху депозитите в чужда валута и намали данъка върху тези в лири на 31 август. Много анализатори обаче не са убедени, че доверието ще продължи още дълго. Заместник-гуверньорът на централната банка подаде оставка, оставяйки след себе си позиция, която Ердоган може да запълни, за да засили допълнително влиянието си върху паричната политика.

Индия

Commerzbank предупреждава, че урокът от Турция и Аржентина е, че другите развиващи се пазари не трябва да оставят валутите си да се обезценяват твърде дълго, преди да вземат действия. Според банката те трябва да показват, че насърчават икономика, която може устойчиво да подкрепи дефицита по текущата сметка.

Това предупреждение е най-вече в посока Индия. Рупията претърпя най-лошия си месечен спад от над три години. Съвсем наскоро тя поевтиня и под психологическата граница от 70 рупии за долар до рекордно дъно.

Индонезия

В същото време индонезийската рупия се срина до най-ниското си ниво от финансовата криза в Азия от 1998 г.

Все по-трудно е да се повярва, че тези валутни проблеми са отделни събития, случващи се едновременно в няколко страни. Проблемите явно се разпространяват, а поевтиняването на една валута ускорява спадовете в други части на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
МВФ не пречи.Националните икономики се самоунищожават от собствено желание да имат Централна банка без защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Убийствена поддръжка: Как МВФ унищожава националните икономикиhttp://pogled.info/svetoven/ubiistvena-poddrazhka-kak-mvf-unishtozhava-natsionalnite-ikonomiki.97310
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Малко размивате спора. Зелка, без да вземам страна в спора, тук не става дума за самия сайт, който и ученик може да го направи, а за това, че тези държави САЩ и основно от Западна Европа трупат огромни дългове, които трябва да се връщат. АББА се опитва да ти обясни, че почти е достигната границата, от която тези дългове не могат по никакъв начин да се върнат. Някой по надолу спомена че Азия са 4-5 милиарда и се увеличават, но пропусна удобно за него да спомене, че все повече и повече тези хора и държави започват да използват като разплащателно средство други валути, а не американския долар. Но и това не е най важното. По важото е, че тези натрупани длгове не могат да продължат да се трупат завинаги. Накрая някой трябва да плати сметката. Ще се окаже, че никой не може да я плати и от тук следва два начина за оправяне на положението. Или Голяма война, към която се стремят определени неолиберални демократически елити, или девалвация на съответната валута, фактически фалит, нулиране на дълговете и рестартиране на системата. САЩ са голяма икономика и дори да девалвират и нулират за 2-3 години ще се пооправят. Но нас ще ни влачи 10-20 години да лапаме х,***. Защото ще настане такава криза, че Голямата депресия ще е детска близалка пред това, което може и според мен някой ден ще предстои. Защото няма как да кара вечно... Колко да станат дълговете на САЩ например. 100 трилиона. 1квинтилион?.. Системата няка как да издържи и иска рестарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Като си удариш главата В стената не те боли нали!!! Само чуваш едно дълго ехтене!ХахахаГоуем си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Отиди на сайта на USAID, потърси как направо си се хвалят, че са писали законодателство за Русия.Ако знаеш английски де....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Незнание съчетано със злоба (русофобия) не е гарант, че човек не лъже.Дори направо си наглее, развявайки незнанието си като знаме в цветовете на дъгата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Ти не си бил докторант, а си направо професор по измислици премислици!!!ЛилиПутин промени конституцията на страната за да стане отново президент, но не може да отмени някакви си закони от времето на Елцин. Има няма 20 години почти!!!Ае наздраве товаришч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Това със "руските закони" бе пробутано по времето на Елцин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Зелка, аре пак да те светна, че бъгна.Руснаците са във валутен борд и според законите му, всички "излишни" постъпления трябва да ги влагат в долари, евро и чат-пат в злато.Което автоматически девалвира рублата през определен период от време - по закон.Дядя Вова още в 1-вия си мандат опита да смъкне борда, но либералите и 5-тата колона на САЩ му попречиха.Законодателството на Русия е писано под надзора на USAID и дава превес на международните закони над руските. Затова и референдум трудно ще се свика - няма закон за референдума. Параграф 22 измислиха янките за руснаците. Това няма да е вечно, но ако искаш още интересни неща, трябва да попиташ. Сега бързам. До тук схвана ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
бре .. нещо се сбъгна ... доспа ми се човек . утре пак . и за тесла , за малко не са успели да изпълнят този месец квотата :) ... бойчо и аспарух ще ни пуснат тема сигурно , да се разпишем по-нашироко ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още