IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира продължава да се срива в очакване на политически действия*

Заместник-управителят на Турската централна банка Еркан Килимджи се очаква да подаде оставка

15:21 | 30.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира е напът да изпрати четвърти ден подред на обезценяване, тъй като последните мерки от страна на централната банка не успяха да спрят разпродажбите, съобщава Bloomberg.

Доларът поскъпна с 3,7% спрямо турската валута само за ден, разменяйки се за 6,7107 лири. 

Централната банка обяви серия от стъпки през последните седмици, за да се опита да спре спада от над 40% при валутата през тази година, след като въведе отново лимити върху овърнайт трансакциите на междубанковия пазар в сряда. Това затяга ликвидността, въпреки че инвеститорите очакват да видят увеличение на лихвите, за да се възстанови доверието на пазарите.

„Пазарите все още очакват централната банка да повиши значително лихвените проценти на срещата си на 13 септември, вместо да затяга ликвидността“, коментира Пьотър Матяс, валутен стратег на Rabobank.

Според него това би трябвало да бъде последвано от затягане на фискалната политика и икономически реформи, а може би още по-важно е Анкара да положи усилия за успокояване на дипломатическото напрежение с Вашингтон.

Инвеститорите са притеснени заради санкциите от страна на САЩ, обявени по-рано през август, както и от двуцифрената инфлация и влошаването на дефицита по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Вече прескочи четири левчета, скоро седмичка за доларес. Най-късно утре като гледам тренда. А Rдогито по-добре да вземе да смъкне лихвите, все пак трябва да работи печатарницата по-лесно, да може да буха като изоглавен в строителния сектор (20% от бвп) по безумните му строителни проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още