IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел дава нов тласък на проекта за Южен газов коридор

Според вископоставен източник Германия има „голям интерес“ към развитието му, като това ще е и основна тема при посещението на Меркел в Азербайджан

14:36 | 22.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Азербайджан тази седмица, като основна цел на визитата ще бъде провеждането на преговори за увеличаване на доставките на каспийски газ за Европа.

Според високопоставен германски държавен представител Берлин проявява „голям интерес“ към развитието на т. нар. Южен газов коридор, свързващ Азербайджан с Европа през Турция, посочва в. Financial Times. Според него разработването му е важна част от европейските усилия за диверсификация на доставките на газ за континента и подсигуряването на алтернативен внос от този на Русия.

Неочакваното решение на канцлера да предприеме стъпки за ускоряването на работата по оста съвпада и със засилването на критиките от страна на американския президент Доналд Тръмп срещу проекта „Северен поток" 2, който според него увеличава допълнително зависимостта на Европа и в частност Германия от Москва.

Според източника Германия би искала разширяването на коридора да включва и „синьо гориво“ от други държави като Туркменистан, Иран и Ирак.

Визитата на Меркел се случва на фона на продължаващото строителство на газопровода, внасящ газ от азербайджанските полета „Шах Дениз-2“ към ЕС. Проектът за Южен газов окридор е на стойност 40 млрд. долара и с дължина от 3500 км е един от най-големите инфраструктурни проекти в глобалната петролна и газова индустрия.

Германският официален представител приветства и постигнатото по-рано този месец споразумение за статута на богатото на петрол Каспийско море между страните, които го обграждат – Русия, Иран, Казахстан, Азербайджан и Туркменистан.

По думите му това може да се окаже „първа стъпка“ към строителството на Транскаспийския газопровод, който ще доставя газ от Туркменистан до Азербайджан и така ще „помага за диверсифицирането“ на европейския енергиен внос.

Германия е обект на засилени критики заради „Северен поток“ 2 - газопровода за 9,5 млрд. долара, който свързва директно най-голямата държава износителка на природен газ с най-голямата европейска икономика. Новата линия, както и вече съществуващия „Северен поток“, заедно ще могат да пренасят 110 млрд. куб. м газ годишно – достатъчно за почти една трета от общото търсене на Европа.

По време на срещата на НАТО в Брюксел миналия месец американският президент Доналд Тръмп остро разкритикува „Северен поток“ 2, посочвайки, че с покупките си на „синьо гориво“ Германия става „заложник“ на Русия.

Газовата тема бе и част от разговора на четири очи между Меркел и руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Германия миналата седмица.

ЕС и САЩ приветстват южния коридор, който според тях е начин Европа да намали зависимостта си от руски газ. Проектът ще пренася каспийски газ през три свързани тръбопровода от Азербайджан до Южна Италия и се определя като един от европейските „приоритетни проекти“.

Централна част в него заема Трансанадолския газопровод (TANAP), който преминава през Турция, Гърция, Албания и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
trendline
преди 5 години
Да , за Германия евтина газ директно от Русия, а за Южна и Източна Европа газ през няколко транзитни държави. Това някаква псевдо загриженост т. е. да го броим за диверсифициране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още