IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да направим долара велик. И единствен

Да направи долара единствената световна резервна валута е истинската цел на президента Тръмп, смята Жан-Пол Бетбез

21:46 | 20.08.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Защо търговската война във всички посоки, започната от Доналд Тръмп, е от полза преди всичко за американската икономика и валута?

Да направи долара единствената световна резервна валута, а така да се противопостави на валутната стратегия на Европа с нейното евро и да попречи на сбъдването на мечтата на Китай с неговия юан. Това е буквалното значение на лозунга на президента на САЩ "Да направим Америка отново велика", пише Жан-Пол Бетбез* за в. "Ле-з-еко.

Човек може да разбере защо американският президент иска по-голям икономически растеж и заетост, да засили технологичния напредък на страната и да увеличи разликата с нейните конкуренти и по-специално Китай. Той иска да затвърди всички характерни черти на долара като единствената световна резервна валута: размера на брутния вътрешен продукт (БВП) и на икономическия растеж, предимството в знанията (и комуникационната революция), мощта на езика и на правото, военната доминация, обхващаща вече и космоса. Играта на Тръмп се оформя.

Истинската същност на една резервна валута обаче е нейната устойчивост на кризи и войни. И ето че живеем вече 70 години в мир, който оставя да се настани усещането, че той може би е резултат от равновесие на силите в един триполюсен свят (САЩ, Европа, Китай). Илюзия!

Дипломатическа експанзия

Китайската стратегия за икономиката, след години на скрита дипломатическа експанзия благодарение на Световната търговска организация (СТО), става волунтаристка. Пътищата на коприната са също толкова политически, колкото и търговски, с цел да засилят съюзите в Азия (и да изолират Индия) и да интегрират в бъдеще Африка (което има значение при гласуванията в ООН).

Всичко това, без да бъдат забравяни редките метали, необходими за новите технологии, наред с инвестициите и военния напредък (Китай е на второ място в света по военни инвестиции). Китайската валута вече е влязла в затворения цикъл на големите: по тежест юанът се нарежда след долара, еврото и йената, но пред британската лира.

По този начин Китай възнамерява да не използва долари в своя стокообмен, заобикаляйки американските заплахи и санкции. Той дори започва да иска да търгува петрола не в американската валута, минавайки през разновидност на Арабския лек петрол. Опасност!

Митническо оръжие

Това е моментът, избран от Доналд Тръмп да започне военни действия под претекст за борба срещу търговските дисбаланси и стремежа да ги намали в търговията с Китай, Германия, Мексико, Турция и Канада. Тези "обичайни заподозрени" сега са подложени на натиск заради престъпния им търговски излишък. Митническото оръжие е лесно за използване от Тръмп: той може да прескочи Конгреса, повишавайки митата.

Голямото предимство, което имат САЩ в тази търговска война, целяща връщане на баланса в търговския стокообмен, е, че "другите" не могат да спечелят. Китай на практика изнася четири пъти повече за Съединените щати, отколкото внася от тях (510 срещу 130 милиарда долара през 2017 година). Ако например САЩ повишат до 20 % своите митнически тарифи върху вноса, допълнителната цена, която те плащат, е 100 милиарда долара. Що се отнася до Китай обаче, той би трябвало да обложи американския внос с 80 %, за да достигне същите тези 100 милиарда долара! За него е невъзможно да поеме такъв риск.

Тази война посредством митата ще забави по-силно противниковите икономики, отколкото американската, която внася много повече от тях. Но тъй като е необходимо време, за да се прояви тя при "другите", фондовите борси играят ролята на ускорител.

Отслабеният Китай

Безпокойството, което пазарите показват по въпроса за икономическия растеж на Китай, Русия или Турция, ускорява понижаването на лихвените проценти. Посветила се на своята цел да превърне юана в световна валута, китайската централна банка не може да го остави да се обезцени прекалено много. Следователно тя е принудена да подкрепя икономиката чрез натрупване на дългове, при условие че иска намали тяхното бреме! Китай изведнъж се оказва отслабен.

Това важи с още по-голяма сила за Русия, която няма друг избор, освен да девалвира рублата (и да добива повече петрол)! Турската лира също потъва, като местните компании са натрупали дългове в долари. Стъпка по стъпка, валутите на нововъзникващите пазарни икономики (Южна Африка, Индия, т. е. всички страни от БРИКС), наред с еврото, поевтиняват. С разпространяването на безпокойството в задлъжнелите държави, лихвените проценти по облигациите с дълъг падеж се повишават навсякъде (в Италия, например).

Накратко, само доларът поскъпва. Това е убедително доказателство, че именно той е истинската световна валута. Още по-добре за САЩ, лихвите по американските облигации с дълъг падеж се понижиха до 2,9 %, с колкото се повиши инфлацията, а бюджетният дефицит ще експлодира с техните големи граждански и военни проекти!

Световната валута е тази, която светът иска, за да заема повече и на по-ниска цена на онзи, когото смята за най-добрия!

* Авторът, Жан-Бол Бетбез, е френски икономист и университетски преподавател, основател на Съвета Бетбез.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
При Федерален резерв без защита от щети, възникващите щети ще провалят долара.Устойчивият долар е възможен само при Федерален резерв със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Аз пък направих аналог:"В победе бессмертных идей демократииМы видим грядущее нашей страны,И Полосатому знамени славной ОтчизныМы будем всегда беззаветно верны!":))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
g_iskernov2
преди 5 години
Американците са много силни. Много пари има в тази държава. Засега побеждават в мини войните, които водят - с Китай, с ЕС, с Русия, с Турция. Дали нямат да прелеят чашата. Дали биха се справили с цял свят обединен срещу тях? Психологията на хората е такава, че ние рядко смеем да се опълчим открито срещу много силен лидер. Но ако този лидер, на който сме целували г.. покаже слабост? Тогава... Все ще дойде следващата криза. И тя ще е в САЩ. Няма такова надценяване на компании, каквото се случва днес на техните борси. Светът всъщност е едно доста справедливо място. Рано или късно на тръмпизма ще му се върне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Да направим долара велик. И единствен ДА ИЗПЪЛНИМ И ПРЕИЗПЪЛНИМ ПЕТИЛЕТНИЯ ПЛАН ЗА 4 ГОДИНИ!ВЕНСЕРЕМОС, НО ПАСАРАН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Е, тази приказка се разказва от почти 10 години. Имаше период преди 6-7 години, когато с възхода на BRICS темата за залеза на долара доминираше. Имаше и предложения да се въведe SDR като валута за международни разплащания. Още тогава се коментираше, че рано или късно САЩ ще отвърнат на тази заплаха. Сега, според авторът, с избрането на Тръмп, САЩ са предприели вече и "бойните" действия в тази насока. Аз си мисля, че те бяха предприетии още преди него - Бразилия, ЮАР, Индия и накрая Русия. Сега той просто изпълнява втората фаза - ЕС и Китай и довършва останалите. Това поведение на САЩ е нещо съвсем естествено и напълно очаквано. Странното щеше да бъде ако нищо не правеха. Ако доларът слезе на нивото на еврото, юана, йената или не дай си боже на лирата, САЩ ще потънат много бързо с този дълг и поети бъдещи задължения. В момента САЩ могат да се финансират поради това, че продават долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
Grosss
преди 5 години
Предположенията и желанията са едно ,реалността може да се окаже съвсем друга.Ще поживеем и ще видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 5 години
Поздравления за статията . Както се казва - Право куме в очи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
korn
преди 5 години
Долара не единствената световна валута.Вече го има и еврото.Ако не искаш долар,отиваш при еврото като Турция и Русия например.Не е ясно обаче дали долара и еврото са конкурентни валути или две различни страни на една монета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 13
0pk
преди 5 години
Вовеки веков, амин? :D#дависеранарелигията :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 40
lyusien
преди 5 години
Няма нужда да прави нищо Тръмп И сега долара си е единствената световна резервна валута и ще си остане такава Каквото и да правят Е С и Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още