IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов свиква в понеделник среща с Владислав Горанов и КФН по казуса "Олипмик"

Ще помогнем, доколкото можем, на клиентите на застрахователя, твърди премиерът

14:13 | 19.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българският премиер Бойко Борисов (в средата). <em>Снимка: БТА</em></p>

Българският премиер Бойко Борисов (в средата). Снимка: БТА

Държавата ще положи усилия да помогне, доколкото ѝ позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си на ремонтни дейности в Стара Загора, цитиран от правителствената пресслужба.

Още в понеделник се очаква премиерът да свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН), за да обсъдят ситуацията и да предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство.

„Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем, доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделя от данъците си за тази афера“, е добавил още Борисов.

Темата бе коментирана ден по-рано и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че в понеделник левицата внася искане за извънредно заседание на парламента с настояване за бързо свикване, за да се помогне на засегнатите от кипърската компания.

„Не знам защо правителството мълчи и не дава обяснение какво се случва“, каза Нинова. Тя поясни, че между българския гаранционен фонд и кипърския има споразумение как да се действа в такива случаи. „Това споразумение просто трябва да се приложи. То съществува, но никой не иска да го каже на хората. Не разбирам защо. Просто ви призовавам: излезте  и обяснете. Има споразумение между българския  и кипърския гаранционен фонд“, обърна се Нинова към управляващите.

По думите ѝ е възможно българската държава да даде на хората парите и след това да претендира от тяхно име към кипърската страна. „Това е единственото решение да помогнем на тези над 200 хил. души, които пострадаха“, поясни лидерът на БСП.

В неделя премиерът коментира и темата за срива на Търговския регистър, като заяви, че „са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда“.

„Виждате има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата“, каза още министър-председателят.

Борисов припомни, че държавата работи добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструират много обекти по градовете в страната.

„Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктурата, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много“, подчерта още премиерът.

„Във всеки град стават много хубави неща, защото оперативните програми работят. Там където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, особено в малките общини, така че да им се направят улиците, водоснабдяването, осветлението“, каза още министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
СТРАННА КОМПАНИЯ!!ЗАЩО НИКОЙ ЖУРНАЛИСТ НЕ ИМ ВЗЕ ИНТЕРВЮ. СТРАННОТО ЕУЧАСТИЕТО ИМ КАТО ИЗПЪЛНИТЕЛ ПО ЧЕТИРИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТА:1/ Подкрепа за независим животBG05M9OP001-2.002-0017-C012/ За младите хора на Община Ардино - нашето настояще и бъдеще"BG05M9OP001-1.002-0062-C023/ Подкрепа за независим и спокоен животBG05M9OP001-2.002-0157-C014/ Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в община ПомориеBG05M9OP001-2.002-0071-C01БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ТЕЗИ ПРОЕКТИ СА ОБЩИНА ЧИРПАН , АРДИНО, ПОМОРИЕ И МИЗИЯ. Източник на финансиране е ЕСФ - Развитие на човешките ресурси.Не питам с какви пари от ДЪРЖАВАТА и ЕСФ са усвоени по тези програми от КОМПАНИЯТА ИЗПЪЛНИТЕЛ, която е и въпросната КОМПАНИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛ. Нещо мирише подозрително гадно. Какво да се прави след като ПОЛИТИЦИТЕ обърнаха България в ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Няма нито един журналист в тази държава. който да смее да разрови Сикаджийските корени на тази пирамида. Навсякъде пишат за неква кипърска офшорка и некакъв *** Гонзален, но нито дума за българите участващи в цялата далавера. Олимпикс не мирише, а направо вони на СИК. ДАНС къде са ? Взимат си по 4-5 000 лв и ги боли фара. В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОПОЗИЦИЯ, В МОМЕНТА НИ УПРАВЛЯВА СЕДМОРНАТА КОАЛИЦИЯ И НЯМА МЕДИЯ. КОЯТО ДА ГО КАЖЕ НА ХОРАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 5 години
"Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" с ЕИК-200737120 е РЕГИСТРИРАНА и ДЕЙСТВАЩА в България БЪЛГАРСКА ФИРМА РАБОТЕЩА ПО БЪЛГАРСКОТО , А НЕ ПО КИПЪРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО !!!!За тази Фирма важи БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО , а не КИПЪРСКОТО!!ОТ ТЪРГОВСКИЯТ НИ РЕГИСТЪР Е ВИДНО, ЧЕ "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" с ЕИК: 200737120 е ДЕЙСТВАЩА И НЕ И Е ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА!!!!КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СОБСТВЕНИКА И В КИПЪР И КАКВА ПРОЦЕДУРА ВЪРВИ ТАМ НЕ ЗНАЕМ И НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ЗНАЕМ!!ЗНАЕМ САМО, ЧЕ ОТ 10 май откакто сте ЗАБРАНИЛИ продажбата на застрахователни продукти на въпросната БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ за период от шест месеца , тя напълно законово е продължила работата си.Ако НЯКОЙ не е спазил ВАШАТА ЗАБРАНА и е продължил да продава застрахователните продукти на тази компания , не само той , но и вие носите ПЕРСОНАЛНА ВИНА за липсващия контрол. ИМА ЛИ СКЛЮЧЕНИ ЗАСТРАХОВКИ СЛЕД ТАЗИ ДАТА / 10май 2018 год/ е въпрос на който персонален отговор дължите ВИЕ!!Що се отнася до сключените от БЪЛГАРСКАТА КОМПАНИЯ застрахователни договори преди 10 май 2018 година , те са ДЕЙСТВАЩИ И КЪМ МОМЕНТА И АКО ВИЕ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ НЕ СА СЛЕДВА ДА СЕ ПОЗОВЕТЕ НА КАКВО ОСНОВАНИЕ СТЕ ГИ ПРЕКРАТИЛИ!!КАК СТЕ ПРЕКРАТИЛИ ДОГОВОРИ НА ЕДНА БЪЛГАРСКА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ, НА КОЯТО НЕ Е ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА И СПОРЕД ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР СЕ ЧИСЛИ КЪМ ДЕЙСТВАЩИТЕ, А НЕ ЗАЛИЧЕНИ ФИРМИ?!!Считам, че информацията Ви е подвеждаща. ДЪЛЖИТЕ ОБЯСНЕНИЕ ЗА ТОВА НА КАКВО ПРАВНОТО ОСНОВАНИЕ И ПО КОЙ ЗАКОН ОТ БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ОБЯВЯВАТЕ, СКЛЮЧЕНИТЕ И ДЕЙСТВАЩИ И КЪМ МОМЕНТА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДОГОВОРИ НА БЪЛГАРСКАТА ФИРМА "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" ЗА ПРЕКРАТЕНИ !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 5 години
БОРИСОВ : "Държавата ще положи усилия да помогне, доколкото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Вижте Това не се прави така Това просто не е нормална държава Мин председателя се занимава със всичко в държавата много неща от които не са негова работа Нито е компетентен за всичко нито може да свърши всичко За какво са му тогава толкова много министри държавни служители и организации Този гаф със застраховането е работа на председателя на К Ф Н и фин министър Няма нужда да се заема мин председателя и тогава да започва всичко Срива в търговсия регистър е рабоа на Дончев Пътищата са работа на регионалния министър Мин председателя има много по важни отговорности - икономиката твърде малкото преки инвестиции демографската криза нивото на престъпността и регионалната политика Не разбирам как може постоянно да се занимава с дребни работи и големите проблеми на държавата да остават на заден план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още