IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела девалвира валутата си с 95%

От понеделник в обръщение ще е суверенният боливар, обвързан с венецуелската криптовалута

12:13 | 18.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Николас Мадуро по време на последната си пресконференция<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Николас Мадуро по време на последната си пресконференция Снимка: Ройтерс

Властите във Венецуела девалвираха националната валута, ударена от тежка хиперинфлация, с 95%, преди 20 август, когато ще бъде пусната нов боливар. В същото време Каракас увеличи и минималната заплата като част от 90-дневен план за икономическо възстановяване.

Новата валута ще се нарича суверенен боливар и ще се базира на криптовалутата на страната петро, която в момента се оценява на около 60 долара или 3600 суверенни боливара.

Минималната заплата в страната ще бъде 1800 суверенни боливара, съобщи президентът Николас Мадуро в реч, цитиран от Bloomberg. Петрото ще се използва за определянето на цени за стоки.

Обвързването на новата валута с петрото на практика представлява девалвация от 95%.

Историческите действия на Мадуро идват на фона на продължаващото потъване на страната в една от най-тежките си икономически депресии, която продължава да се бори с хиперинфлацията, която според международния валутен фонд (МВФ) ще достигне 1 млн. процента до края на годината.

По време на своето изказване Мадуро не даде повече подробности около системата за ценообразуване на бензина, посочвайки, че иска план, който да включва преки субсидии за регистрирани оператори на обществен транспорт и индивидуални собственици на автомобили. Тези, които не са регистрирани, няма да получават помощи и ще трябва да плащат цените на международния пазар.

Според президента Венецуела ще спести 10 млрд. долара с помощта на новата система за ценообразуване на горивата.

Според Хенкел Гарсия, директор на консултантската компания Econometrica, базирана в Каракас, новите мерки повдиган повече въпроси, отколкото да предоставят отговори и по всяка вероятност ще причинят объркване сред компаниите и потребителите.

„Тази серия от мерки е смесица от непоследователни и противоречиви идеи“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
:)https://widerimage.reuters.com/story/venezuelans-rush-to-shops-before-monetary-overhaul
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още